Biblioteka osnovana pre 110 godina još nema svoje prostorije

Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka “Rade Drainac”, osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije – bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda, pišu Južne vesti.

Biblioteka u Prokuplju

U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

Bez obzira na to što su trenutni uslovi za rad biblioteke u Prokuplju neodgovarajući, prethodnih godina u nekoliko navrata joj je pretilo prinudno iseljenje. Odloženo je iseljenje, ali i dalje nije pronađeno trajno rešenje.

Govoreći o istorijatu i nastanku bibliotekarstva u Prokuplju, koje datira još od 1910. godine, direktor Biblioteke Dragan Ognjanović naglasio je da je od tog vremena do danas bibliotekarstvo Prokuplja prošlo mukotrpan put, kroz dva svetska rata, ali da su uprkos tome uspeli da postanu jedna od najzdravijih i najproduktivnijih ustanova u gradu.

Biblioteka od svog osnivanja ima “podstanarski status”, pa je kroz istoriju bila smeštena počev od gradskih kafana do autobuske stanice i suterena Okružnog suda u Prokuplju, u koji se uselila 1966. godine i gde se i danas nalazi. Očekujemo da će za 10 godina i naredni jubilej od 120 godina, prokupačka Biblioteka dočekati u svojoj kući, modernoj i savremenoj zgradi kakva joj priliči – rekao je Ognjanović.

Povodom obeležavanja jubileja štampana je i monografija prokupačke biblioteke “Rade Drainac” pod nazivom „Ogledalo vremena“ autora Zorana Cvetkovića, koji je svoj radni vek proveo u ovoj kulturnoj ustanovi. Radi se o bogatoj arhivskoj građi koju je autor sakupljao po raznim arhivama i bibliotekama širom Srbije u prethodne 3 godine.

Podelite sa prijateljima:
Share