BIBER – peti regionalni konkurs za kratku priču

Na Dan ljudskih prava 2021. godine otvoren je peti konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.

Biber

Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević. Odluka žirija biće objavljena sredinom novembra/studenog 2022. god.

Konkurs organizuje Biber tim uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Cilj konkursa je da doprinese kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susedstva i da podrži angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promenu.

Pogledajte aktuelne književne konkurse >>

Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara na zvaničnom sajtu. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa i ne smeju biti duže od 9.000 karaktera (sa razmacima).

Poslata priča mora da zadovoljava formu kratke priče i može da bude napisana na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Priča ne sme biti ranije objavljivana, integralno ili u sklopu neke veće celine (ni na blogovima ili portalima).

Dokument u kome se nalazi priča nazvati po naslovu priče.

Autorke i autori mogu poslati najviše dve kratke priče.

Priču poslati najkasnije do 1. 06. 2022.

Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u Biber zbirci. Priče koje uđu u zbirku ne smeju se objaviti pre nego što sama zbirka izađe iz štampe, bez dogovora sa timom Biber.

Podelite sa prijateljima:
Share