BIBER – četvrti regionalni konkurs za kratku priču

Biber, konkurs za kratku priču, raspisan je četvrti put i trajaće do 1.12.2020. Radove mogu da šalju afirmisane autorke i autori, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.

Biber

Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, kao i hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri četvrtog konkursa čine Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić, a odluka žirija biće objavljena do kraja aprila 2021. god.

Konkurs organizuje Biber tim uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Cilj konkursa je da doprinese kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susedstva i da podrži angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promenu.

Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara na zvaničnom sajtu. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa i ne smeju biti duže od 9.000 karaktera (sa razmacima).

Poslata priča mora da zadovoljava formu kratke priče i može da bude napisana na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Pogledajte aktuelne književne konkurse >>

Priča ne sme biti ranije objavljivana, integralno ili u sklopu neke veće celine (ni na blogovima ili portalima).

Dokument u kome se nalazi priča nazvati po naslovu priče.

Autorke i autori mogu poslati najviše dve kratke priče.

Priču poslati najkasnije do 1. 12. 2020. u 13 časova.

Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u Biber zbirci. Priče koje uđu u zbirku ne smeju se objaviti pre nego što sama zbirka izađe iz štampe, bez dogovora sa timom Biber.

Podelite sa prijateljima:
Share