Bestseler Junasa Junasona u izdanju Evro-Đuntija

Devojka koja je spasla kralja Svedske - Korica

IK Evro-Giunti nedavno je objavila roman “Devojka koja je spasla kralja Švedske” autora Junasa Junasona u prevodu Vladimira D. Jankovića.

U pitanju je međunarodni bestseler prodat u više od četiri miliona primeraka koji će zasigurno nadmašiti prvu knjigu Junasa Junasona “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”.

Junas Junason, bivši švedski novinar i urednik, svetsku slavu stekao je romanom “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”. Roman je je nakon objavljivanja 2009. godine postao međunarodni hit i bio prodat u više od šest miliona primeraka. Ova duhovita knjiga, koja opisuje niz neobičnih događaja u životu stogodišnjeg Alana Karšona prevedena je na 35 jezika i ovenčana uglednim književnim nagradama, kako u inostranstvu, tako i u autorovoj otadžbini, a logičan nastavak bila je i holivudska ekranizacija koja je takođe doživela veliku popularnost.

Autor koji je stekao ogromnu naklonost srpske publike, vraća se s novim romanom – “Devojka koja je spasla kralja Švedske”, duhovitim i interesantnim bar koliko i prvi.

Roman “Devojka koja je spasla kralja Švedske” prati život samouke tamnopute devojčice Nombeko Majeki, nepismene, ali veoma inteligentne i nadarene za matematiku. U galeriji originalnih, ekscentričnih likova nalaze se tri nesmotrene sestre Kineskinje s velikim iskustvom u trovanju pasa, južnoafrički nuklearni inženjer alkoholičar koji je kupio fakultetsku diplomu, Šveđanin koji želi da ugasi monarhiju nakon neprijatnog susreta sa kraljem na Azurnoj obali, identični blizanci sa velikom razlikom u koeficijentu inteligencije, paranoični američkim dezerter iz Vijetnamskog rata… Uz njihovu pomoć Junason dovodi do vrhunca komediju apsurda – očigledno jedini razuman način da se prikaže politička slika sveta u drugoj polovini 20. veka. Od aparthejda i beznadežnog života u Sovetu, međunarodne bezbednosti i obaveštajnih službi, preko Hladnog rata do političkog sistema Švedske, autor razvija dinamičnu priču, zanimljivu i vrcavu priču, koja pored zagarantovane zabave uliva i nadu da je u svetu još uvek dovoljno onih koji će se glasno nasmejati bezmernoj skučenosti birokratskih umova i njihovih birokratizovanih otuđenih instituacija.

Iako poslednjih godina vlada prava pomama za trilerima švedskih autora, Junas Junason je zasigurno jedan od najprepoznatljivijih autora sa Skandinavskog poluostrva, koji je smelim i duhovitim razbijanjem stereotipa privukao veliku pažnju i prodao više od 10 miliona primeraka svoja prva dva romana, saopšio je srpski izdavač ovog autora.

U septembru 2015. Junason će u Švedskoj objaviti svoj treći roman pod naslovom “Ubica Anders i njegovi prijatelji”, koji će do čitalaca u Srbiji doći krajem 2015. u izdanju Evro–Giuntija.

Podelite sa prijateljima:
Share