Besplatne knjige, stripovi i slikovnice za online čitanje

besplatne knjige

Usled nemogućnosti da čitaoci lako dođu do knjiga koje bi im u krizi izazvanoj virusom Covid-19 ispunile vreme, neke izdavačke kuće i internet stranice opredelili su se da ponude sadržaj slobodan za preuzimanje i čitanje. Na sajtovima izdavačkih kuća i pojedinim internet portalima našle su se besplatne knjige i ilustrovani romani, kao i slikovnice za decu.

Prometej daruje

Povodom Svetskog dana knjige Izdavačka kuća Prometej darovalo je čitaocima knjigu >> Čudesan život diplomiranih književnika Aleksandra Karere.

besplatne knjige

Sam naslov nosi u sebi tananu ironiju, budući da svi znamo kakva sudbina očekuje diplomirane književnike. Od 1993. godine ova knjiga je doživela čak sedam izdanja.

Pored ove knjige koja je dostupna za besplatno čitanje, Prometej je spremio i nekoliko odlomaka među kojima je i priča u prevodu Martina Prebuđile >> Roza iz zbirke Tokso Ivane Dobrakovove. Ova savremena slovačka književnica dobitnica je i Evropske nagrade za književnost.

Za čitanje u vreme policijskog časa

Jedna od prvih izdavačkih kuća koja je poklonila svojim čitaocima besplatna izdanja je Besna kobila. Povod za to je bila proslava desetogodišnjice postojanja ove izdavačke kuće, kao i sati slobodnog vremena koji su se našli pred čitaocima u vremenu izolacije. Uz saglasnost autora, Besna kobila je učinila u celosti dostupnim i besplatnim sve domaće grafičke romane objavljene pod njihovim znakom.

Korporativni pandemonijum, Z. Penevski i A. Zolotić

Korporativni pandemonijum, Zoran Penevski i Aleksandar Zolotić.
Ovaj retrofuturistički roman priča nam o zlim duhovima korporatokratije koji pravu ljubav pretvaraju u ljubav prema predmetima. Likovno ovo je sjajno dočarana vizija sveta u kojem su uspon i pad neraskidivo vezani za iluzije koje stvaraju moćnici. Zasnovan na ideji savremene podele rada, ovaj grafički roman nam daje mračni prikaz sveta, čiji su društveni mehanizmi zasnovanu na odnosu moći.

Atentat s one strane patnje, Boris Stanić i Gvido Van Hengel.
Grafički roman nastao je prema scenariju holandskog istoričara Gvida van Hengela. Upečatljivim stilom dočaran je jedan od najpoznatijih atentata u istoriji čovečanstva. Sudbina čoveka markirana je kao glavna tema stripa.

besplatne knjige
Slobodan pad, Vladimir Veljašević

Slobodan pad, Vladimir Veljašević.
Slobodan pad je grafički roman, bez teksta, piktogramski vodič, stilska vežba o literaturi dadaizma i zenitizma.

SuperSmederevac, Ivan Tobić i Miloš Trajković.
Strip o zgodama i nezgodama smederevskog superheroja i njegove družine i alternativna enciklopedija Smedereva predstavljaju jedinstvenu posvetu gradu.

Digitalne biblioteke

Dok je izbor knjiga na engleskom jeziku nepregledan zahvaljujući raznim projektima digitalizacije, što se tiče knjiga na srpskom, imamo manje opcija i čini se da ono čega se prvo setimo jesu knjige i projekti koji su se našli na internetu pre nekoliko godina. Poslednjih godina malo se radi i na digitalizaciji i na elektronskom izdavaštvu, a doba koje je pred nama, a koje je već definisano kao digitalna transformacija, mora malo razbuditi kako bibliotekare, tako i izdavače i čitavu čitalačku javnost.

Vreme izolacije je možda dobro ispuniti i ponovnim iščitavanjem domaće književnosti koja je data u Antologiji srpske književnosti. Ova digitalna edicija sadrži preko 130 dela narodne, stare i nove književnosti. Pogledajte koja dela možete slobodno preuzeti na >> LINKU.

Pogledajte i:
Digitalizovane knjige Bore Stankovića
Digitalna biblioteka Milutin Bojić

Domaću književnost možemo čitati i na stranici Srpska književnost u 100 knjiga. Ova zbirka, objavljena 1970. godine u zajedničkom izdanju Matice srpske i Srpske književne zadruge, sadrži 100 digitalnih kopija knjiga iz istoimenog projekta i predstavlja najkompletniju zbirku srpske književnosti od XII do XX veka. Uređivački odbor činila su najznačajnija imena srpske književnosti i izdavaštva tog vremena: Ivo Andrić, Živojin Boškov, Vojislav Đurić, Mladen Leskovac, Dušan Matić, Živan Milisavac, Veroslav Mihajlović, Boško Petrović i Živorad Stojković. Digitalne kopije knjiga iz projekta Srpska književnost u 100 knjiga možete pretražiti >> OVDE.

Kada ste već na sajtu Narodne biblioteke Srbije, možete pogledati šta se još nalazi u >> digitalnoj zbirci.

Spomenimo još i elektronsku biblioteku srpske kulture Projekat Rastko koja je počela sa radom još 1997. Ovde možete naći stranicu posvećenu >> Petru Kočiću ili >> Biblioteku moderne srpske i južnoslovenske fantastike.

Srpsko književno društvo je osnovalo svoju onlajn biblioteku pod imenom >> Mnemosina. U ovoj digitalnoj biblioteci su, svojim ostvarenjima, zastupljeni mnogi savremeni srpski autori i autorke.

Besplatne knjige i slikovnice za decu

Kroz proces fizičke izolacije zbog pandemije, najteže prolaze deca. Njima je potrebna igra, šetnja, tračanje, ali i aktivnosti koje će ih voditi na intelektualno i emotivno putovanje u nove svetove. Učenje na daljinu sigurno nije isto kao i odlazak u školu. Možda je sada vreme da se podsetimo da su za decu do 12 godina najvažnije aktivnosti na poljima umetnosti: od slikarstva, preko muzike, do književnosti i stripa ili filma. Zato bi im sada trebalo ponuditi sadržaje za koje inače nemaju vremena. Svaki dan po jedan film, jedan crtež, ceo dan muzika, i čitanje.

Biblioteke će početi uskoro da rade, a do tada, ukoliko dete nema svoju biblioteku, knjige za decu možete naći na sajtu digitalne Narodne biblioteke Srbije ili u >> Međunarodnoj digitalnoj biblioteci za decu.

Ljubav prema čitanju podstiče se od najranijeg uzrasta. Najmlađim čitaocima i njihovim roditeljima preporučujemo portal Lonac Slikovnica koji svojim sadržajem podstiče rane čitalačke navike, motiviše odlazak u biblioteku, stvara porodične rituale čitanja i otvara nova vrata mašte.

Prateći svoj cilj, ali i specifičnu situaciju u kojoj se svet našao, portal Lonac slikovnica je, uz saglasnost autora, učinio dostupnim elektronske verzije nekoliko slikovnica. Zajedno sa najmlađim članovima porodice možete ih pročitati klikom na naslov:

Miš i mrak, Dejan Aleksić

Miš i mrak, Dejan Aleksić
Šta se dešava kada miš naleti na mrak i svojim pitanjima učini da preispita svoje postojanje? “Ako izađem iz ovog podruma onda ja više neću biti mrak”, rekao je mrak. Njegovim izlaskom iz podruma useljuje se – novi mrak! Podrumski mrak odbija da ode na tavan, što znači da moraju da nađu rešenje. Taj zadatak bi bio skoro nemoguć da nema miša u priči…

Šešir snova i miš Jova, Bogdan Glogovac i Sanja Drakulić
Simpatična priča o mišu sanjalici sa veoma bujnom maštom.

besplatne knjige
Kako su nastale zvezde, N. Paštar i B. Kuzmanović

Kako su nastale zvezde, Nemanja Paštar i Boris Kuzmanović
Slikovnica govori o dečijoj radoznalosti i potrebi da se dokuči svet. Dečak Sveta ne može da zaspi, jer ga muči pitanje kako su nastale zvezde!

Kako je zeka upoznao vevericu (avantura za nevericu), Milan Mihaljčić i Dušan Pavlić
Ova slikovnica nam šalje poruku da je u redu bojati se. Naš glavni junak – zeka, ne samo da nalazi način da se izbori sa svojim strahovima, nego i shvata da nije jedini koji ih ima.


Podsećamo vas da je na portalu Sinhro.rs u toku akcija >> Ostani kod kuće i čitaj! koja je namenjena kako afirmisanim i neafirmisanim autorima, tako i izdavačkim kućama i bibliotekama. Pozivamo sve zainteresovane da nam pošalju svoje priloge i time daju doprinos u borbi za solidarnost i humanost koje su nam potrebne u vremenu krize, kada mir i osećaj slobode lako mogu biti poljuljani uticajima iz medija i okoline. Čitanjem tokom izolacije, osećaj usamljenosti je manji, a svetovi iz knjiga nas vode na fantastična putovanja iako sedimo u svojim sobama.

Podelite sa prijateljima:
Share