Bernard Maklejverti i ZIMSKI ODMOR u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta nedavno je objavila roman Zimski odmor, čiji je autor nagrađivani irski pisac Bernard Maklejverti. Roman je na srpski preveo Miloš Mitić.

Bernard Maklejverti

Stela i Džeri Gilmor, bračni par u penziji, odlaze na dugi vikend u Amsterdam, kako bi osvežili vezu, obišli grad i, uopšte, uživali. Njihov odnos deluje stabilno, sigurno, poznato. Četrdeset godina zajedničkog života, ljubavi, sumnje, sećanja i zaborava, sažima se u četvorodnevno putovanje, koje otvara davno nastale pukotine. Kako se odmor primiče kraju, dvoje ljudi koji se približavaju svojim poslednjim godinama shvataju koliko su udaljeni i šta je zaista važno u životu. Ljubav. Smeh. Lepota i radost koje istrajavaju kroz bol…

Maklejverti je vrhunski pripovedač, a Zimski odmor ima sve odlike njegove proze: precizne i saosećajne uvide, lagan, elegantan stil, kao i nežnu emotivnu priču. Ovaj intimni portret partnerskog života kamerna je drama velikog odjeka i moći. Četrdeset godina nakon prve knjige, Maklejverti je napisao svoje remek-delo.

Bernard Maklejverti rođen je 1942. u Belfastu. Član je Udruženja irskih umetnika Aosdána. Objavio je pet romana (Lamb, 1980; Cal, 1983; Grace Notes, 1997; The Anatomy School, 2001; Zimski odmor, 2017) i šest zbirki kratkih priča. Po romanima Lamb i Cal snimljeni su filmovi za koje je napisao scenario, a svoju prozu adaptirao je i za radio i televiziju. Roman Grace Notes našao se 1997. u užem izboru za Bukerovu i Vitbredovu nagradu.

Zimski odmor dobio je 2017. Irsku književnu nagradu koju dodeljuje Bord Gáis Energy.

Godine 2003. napisao je i režirao kratki film Bye-Child, po pesmi Šejmusa Hinija, koji je nominovan za Nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg kratkog filma, a dobio je škotsku Nagradu BAFTA za najbolji rediteljski prvenac. Maklejverti je veliki ljubitelj džez, bluz i klasične muzike. Bio je libretista za više kratkih opera, a izvesno vreme radio je kao muzički urednik klasične muzike na BBC Scotland. Religija je jedna od glavnih tema njegovih romana, a kao pisce čijim knjigama se uvek vraća navodi Džejmsa Džojsa, Lava Tolstoja i Fleneri O’Konor.
Maklejverti je otac četvoro dece, a od 1975. živi u Glazgovu.

Podelite sa prijateljima:
Share