BEOGRADSKI TRIO – razgovor o knjizi Gorana Markovića

Beogradski trio
Beograd 14.10.2008. Goran Marković. Foto: Aleksandar Anđić

Beogradski trio, nova knjiga Gorana Markovića, biće predstavljena u okviru tribinskog programa Srpskog književnog društva. Razgovor o knjizi Beogradski trio biće održan u četvrtak, 12. septembra u 20 časova, u prostorijama Srpskog književnog društva. O knjizi će govoriti Goran Marković i Mirjana Mitrović.

„Ovo je poslednja kap u čaši Darelovih, rekao bih, suludih poteza. Svojim postupcima on privlači pažnju ovdašnje tajne policije i postaje velika opasnost za rad naše ambasade i ugled Ujedinjenog Kraljevstva. Zato te molim da ga što pre povučeš iz Beograda.“

Roman Beogradski trio nije prva objavljena proza znamenitog reditelja Gorana Markovića; svome autoru doneo je priznanje kritike (najuži izbor za Ninovu nagradu) i čitalačke publike.

U formi zbira dokumenata, Marković konstruiše priču o boravku Lorensa Darela, pisca Aleksandrijskog kvarteta, u diplomatskoj službi u Beogradu. Vreme je Rezolucije Informbiroa i velikih ideoloških sudara, u kojima umetnikovo nesnalaženje poprima formu skandala. Mada neefikasan kao diplomata, umetnik nije pasivan, već deluje po zakonima svoga unutrašnjeg estetskog i etičkog barometra.

Goran Marković (Beograd, 1946), diplomirao je filmsku režiju u Pragu, režirao je jedanaest celovečernjih filmova, uglavnom po sopstvenim scenarijima (Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Majstori, majstori, Variola vera, Već viđeno, Sabirni centar, Tito i ja, Urnebesna tragedija, Kordon, Turneja, Falsifikator, Slepi putnik na brodu ludaka). Režirao je i pisao za pozorište.

Dobio je više od 30 domaćih i stranih nagrada, među kojima su dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju za film Tito i ja u San Sebastijanu, Gran pri za Kordon u Montrealu i Sterijinu nagradu za najbolji savremeni tekst za Turneju. Dobitnik je francuskog Ordena oficira umetnosti i književnosti.

Autor je nekoliko zapaženih proznih knjiga: Češka škola ne postoji, 1990; Tito i ja, 1992; Godina dana, 2000; Male tajne, 2008; Tri priče o samoubicama, 2015.

Podelite sa prijateljima:
Share