Beogradski čitač: Književni maraton u Čuburskom parku

Povodom Svetskog dana knjige, tim kulturološkog projekta “Beogradski čitač” i ove godine organizuje manifestaciju – književni maraton, u neprekidnom trajanju od 24 sata.

Od subote, 22. aprila u 18 sati pa sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture “Beogradski čitač”, neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete – članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti…

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova. Drugi književni maraton će svečano otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović, a nakon toga će tokom 24 sata nastupiti stotinu učesnika.

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona “Beogradski čitač” moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, a biće predstavljeni i audio izdanje knjige poezije “Amarant” pesnikinje Ivanke Radmanović, kao i audio knjige za decu “Blic bibioteke” – od bajki Andersena i braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki, a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković.

Atletika i kultura: dva maratona u istom danu

U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja (“O čemu govorim kada govorim o trčanju”), pisac Haruki Murakami, koji je i maratonac, poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više- inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe.

Kao potvrda ove teze, ali i zbog toga što su zakazani istog dana, prvi put ove godine, srešće se i saradjivati dva maratona – Beogradski maraton i Književni maraton- atletika i kultura. Desetoro pisaca, autora-učesnika maratona “Beogradski čitač” pridružiće se učesnicima “Trke zadovoljstva”, jubilarnog 30. Beogradskog maratona, a svi učesnici ove trke, čiji je deo trase i ulica Cara Nikolaja Drugog, pozvani su da, na stotinak metara skrenu sa trase i prodju/protrče kroz Čuburski park, pored skulpture “Beogradski čitač”, Tom prilikom će dobiti na poklon bedž “Beogradski čitač” ili knjigu – povodom Svetskog dana knjige.

Program književnog maratona realizuju inicijatorke projekta “Beogradski čitač” – Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih, prenosi B92.net.

Podelite sa prijateljima:
Share