Beogradska promocija knjige DOGODILO SE U EČKI

Akademska knjiga i UK Stari grad u petak, 10. maja u 19 časova, organizuju promociju knjige Dogodilo se u Ečki – dokumentarni roman Tibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad, 2019, preveo s mađarskog: Arpad Vicko).

O knjizi će govoriti: Ivan Ivanji, Dragan Velikić, Milan Ristović i autor.

… Pravnik Varadi u službi pisca Varadija, ispisuje uzbudljiv istorijat plemićke porodice Lazar – Harnonkur – Palavičini, prateći kroz sudske predmete živote nekoliko generacija. Više od pola veka, vlasnici imanja u Ečki, ali i oni koji su na imanju živeli, bili su klijenti advokatske kancelarije Varadi, koja ih je zastupala u preko sto sudskih sporova. Jedan ljubavni slučaj sa imanja u Ečki stigao je čak i na naslovnice svetske štampe. „Šta se tačno događalo u dvorcu i u njegovoj okolini, sad već niko ne zna“, beleži autor na početku knjige. „Ali neki detalji ostavili su za sobom tragove. I ti detalji se često mogu povezati. Iz sudskih spisa sad se već može videti i da su grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, zakupci, poslovođe, dvorkinje, kuvarice, zapravo počinili romane.“ Dogodilo se u Ečki dokumentarni je roman par excellence! Zahvaljujući nevidljivom prevodu Vicka Arpada, i ovu Varadijevu knjigu čitamo u originalu – rekao je Dragan Velikić o knjizi.

Tibor Varadi (Várady Tibor) ponajviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, a potom je na Harvardu stekao zvanje doktora pravnih nauka. Predavao je na mnogim poznatim univerzitetima u svetu, bio je učesnik u značajnim sporovima pred Međunarodnim sudom pravde u međunarodnim arbitražama.Karijeru je započeo kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku (Zrenjaninu). Arhiva te kancelarije, otvorene 1893. godine, temelj je ove prozne knjige. Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Od pokretanja časopisa, 1965, bio je njegov urednik, od 1969. do 1971. godine odgovorni urednik.

Do sada objavljena prozna dela: Zar nije sam život najbolji provod? (Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés?), putopisni eseji, Forum, Novi Sad, 1971; Tajna mišje sive sobe (Az egérszürke szoba titka), roman, Forum, Novi Sad, 1976; 2009; Mit i moda(eseji na srpskom), Srpska čitaonica i knjižnica, Irig, 1978; nagrada „Stražilovo“; 1978; The Secret of the Mouse-Grey Room (prevod na engleski romana Tajna mišje sive sobe), John Calder and Riverrun Press, London–Njujork, 1981; Nadomak istorije (Történelemközelben), eseji, Forum, Novi Sad, 1995; Zokne na lusteru, životi o koncu (Zoknik a csilláron, életek hajszálon), Forum Novi Sad – Magvető, Budimpešta, 2013; Spisi i ljudi. Priče iz advokatske arhive, Akademska knjiga, Novi Sad, 2015; Svetska istorija i svakodnevice u Banatu (Weltgeschichte und Alltag im Banat), Böhlau Verlag, Beč, 2016; Istorija i guščje perje (Libatoll és Történelem), Forum, Novi Sad, 2017, nagrada „Szenteleky“ dodeljena 2018; Put u juče. Priče iz advokatske arhive, Akademska knjiga, Novi Sad, 2017.

Podelite sa prijateljima:
Share