Beogradska premijera romana “Dunav” Klaudija Magrisa

naslovna-dunav-klaudio-magris-2

U sredu, 26. novembra s početkom u 19 časova, u Kuli Nebojša (Donji grad Beogradske tvrđave, Bulevar Vojvode Bojovića) – biće organizovana promocija srpskog prevoda slavnog romana Klaudija Magrisa “Dunav”, u organizaciji Dunavfesta, Javnog preduzeća Beogradska tvrđava i Izdavačke kuće Arhipelag.

Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov “Dunav” je velika priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.

“Dunav” je književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.

O romanu Klaudija Magrisa govoriće reditelj Nebojša Bradić, osnivač Dunavfesta, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i dr Snežana Milinković.

Magrisov “Dunav” objavio je Arhipelag u prevodu Snežane Milinković, prevodioca i profesorke italijanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu.

Beogradska premijeru srpskog izdanja romana Dunav priređuje se u Kuli Nebojša, u podnožju Kalemegdana, na kome se odigrava jedna epizoda Magrisove knjige.

Podelite sa prijateljima:
Share