Belgradijana – objavljen zbornik priča o Beogradu

Udruženje Alia Mundi za promociju kulturne raznolikosti objavilo je zbornik priča pod naslovom „Belgradijana: beogradski muzej priča”.

Belgradijana

Zbornik je nastao kao rezultat nagradnog konkursa koji je Udruženje raspisalo u septembru 2022. (a koji je okončan 10. novembra).

Beograd je večita inspiracija. Grad bogate prošlosti, tlo kome su hodili brojni narodi, kojim su tutnjale vojske i kog su želeli da pokore razni osvajači. To je i grad koji je privlačio svetske putnike i putopisce koji su u njemu ostavljali i pisani trag. No Beograd je i grad njegovih stanovnika, bilo da su u njemu rođeni ili u njega došli. Grad na razmeđi vekova, na ušću dve čudesne reke, oduvek je plenio svojom lepotom i budio znatiželju.

Vođeno ovim saznanjem i željom da se skrene pažnju na lepotu i značaj Beograda i njegove istorije, Udruženje „Alia Mundi” je u septembru 2022. raspisalo nagradni konkurs za zbornik priča pod naslovom „Belgradijana”.

Od pristiglih radova, odabrano je 59 priča koje su zadovoljile sve kriterijume. Za najbolju priču odabrana je priča Katarine Jurčević pod naslovom „Kalemegdan”, kao drugonagrađena odabrana je priča Biljane Maksimović pod naslovom „Milenina Čubura”, a kao trećenagrađena odabrana je priča Zorane Kokir pod naslovom „Žrnov”.

Čitajući priče iz zbornika „Belgradijana” idemo tragom Beograda, iz različitih epoha njegove istorije. Kroz priče zastupljene u ovom zborniku prelamaju se lične ili opšte pripovesti o jednom gradu i ljudima koji svi zajedno čine Beograd posebnim, navode u Udruženju Alia Mundi.

Ovaj projekat je podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Elektronski zbornik može se čitati OVDE

Podelite sa prijateljima:
Share