Beležnica, godina 15, 2013, broj 26

Časopis_Beležnica

Objavljen je 26. broj časopisa za biblioteksrstvo, književnost i kulturu “Beležnica”. Ovaj časopis izlazi u izdanju Narodne biblioteke Bor, a glavna i odgovorna urednica je Ana Janković.

U najnovijem broju možete pročitati teorijske i kritičke tekstove o bibliotečkoj delatnosti, a jedna od značajnijih tema kojima se bavi ovaj broj jeste autorsko pravo i slobodan pristup informacijama. Tekst Milice Matijević bavi se pitanjima intelektualne svojine i autorskim pravom kao korpusom zakona koji piscima i drugim stvaraocima priznaju zaštitu njihovih književnih i umetničkih kreacija.

“Mada je prvi zakon u oblasti autorskog prava donet 1709. u Francuskoj, tek u 20. veku ova problematika postala je naročito važna zbog razvoja tehnologije, koji je omogućio masovno umnožavanje autorskih dela”.

U ovom broju Beležnice objavljeno je i obrazloženje žirija konkursa Narodne biblioteke Bor za najbolju kratku priču. Objavljene su i tri nagrađene priče, kao i devet iz užeg izbora.

U rubrikama za savremenu poeziju i prozu nalaze se radovi G. Melenkovića, B. Protića, D. Cokovića, D. Radetić, B. Dimitrijevića i drugih. U rubrici “Prikazi, čitanja, rasvetljenja” možete čitati o poeziji Ane Ristović, kao i zanimljiv autopoetički tekst Saše Jelenkovića “Postupak demistifikacije pesničkog čina” u kome ovaj pesnik pokušava da definiše i rasvetli osnovne crte sopstvene poetike izrasle na osnovama antičkog mita.

“Pesnik ima različite ključeve, samo je pitanje hoće li umeti da pogodi onu pravu bravu. A i kada pogodi, ostaje mu da strepi od onoga što se nalazi iza vrata. Ako uđe, kajaće se, ako ne uđe, više će se kajati. Kao mrtav među živima i živ među mrtvima, on se igra žmurke. On krijumčari život u smrt, pošto je njega prokrijumčarilo iz smrti u život. Pravi pesnik uvek je pesnik smrti”. (Saša Jelenković)

Beležnica je ilustrovana izborom fotografija starog centra Bora sa izložbe “Između sredina istog centra” realizovane u martu 2013.

Kompletan broj časopisa Beležnica dostupan je za preuzimanje na adresi Narodne biblioteke Bor >>

Podelite sa prijateljima:
Share