Beketovi rukopisi na aukciji

Jane Bown’s Samuel Beckett portrait - telegraph.co.uk
Jane Bown’s Samuel Beckett portrait – telegraph.co.uk

LONDON – Retka mogućnost da se zaviri u um jednog od najvećih pisaca 20. veka pripašće osobi koja na aukciji ovog leta bude dala najveću ponudu za rukopis prvog romana Samjuela Beketa, prenose Večernje novosti.

Šest svezaka ispunjenih beleškama irskog pisca i Nobelovca za knjigu “Marfi” biće zajedno sa skicama i crtežima stavljeno na aukciju 10. jula u Sotbiju.

Pisan između avgusta 1935. i juna 1936, u Dablinu i Londonu, u vreme kada je dramski pisac, romanopisac i pesnik bio podvrgnut psihoanalizi, rukopis daje uvid u Beketovu borbu da svoje umetničke vizije pretoči u formu.

Sotbijev stručnjak za rukopise Gebrijel Hiton rekao je za Rojters da su sveske bile u privatnom vlasništvu i da su do sada veoma retko bile dostupne stručnjacima.

On je naveo da zajedno, sve svaske imaju blizu 800 strana na kojima se mogu pratiti promene u Beketovom razmišljanju o tome kako da izrazi svoje ideje i pojasni svoje misli.

Osoba koja bude kupila rukopis, procenjen na 2,13 miliona dolara, dobiće novi uvid u način formulisanja centralnih tema Beketovog često duhovitog, ali i sumornog izraza.

Hiton je kazao da je pred kraj svog života autor čuvenog tragikomičnog komada “Čekajući Godoa” i romana “Maloun umire”, “Moloj” i “Bezimeni” upućivao na knjigu “Marfi” kao ključ za razumevanje njegovog dela.

Rođen u Dablinu 1906, Beket je većinu svog života proveo u Parizu. Pisao je na francuskom i engleskom jeziku.

Nobelovu nagradi za književnost dobio je 1969.

Izvor: Večernje novosti

Podelite sa prijateljima:
Share