Avangardna drama XXI – nova knjiga Sande Ristić Stojanović

Nova knjiga Sande Ristić Stojanović, Avangardna drama XXI / Avant – garde drama XXI objavljena je nedavno na srpskom i engleskom u biblioteci Avangarda Izdavačke kuće Gramatik. Urednik knjige je Danilo Jokanović.

Avangardna drama XXI

– Knjiga Sande Ristić Stojanović Avangardna drama XXI / Avantgarde – drama XXI je napisana u atmosferi poverenja u umetničke i ljudske slobode. Knjigu otvaraju i zatvaraju imaginativne pesme u prozi Autoportret, Revolucionarka, Istina, Kockar, Istina 2, Revolucionar. U navedenim pesmama u prozi Sanda Ristić Stojanović spaja egotrip sa dubinama, suštinama.

U centralnom delu knjige nižu se dijalozi pesnikinje, Sfinge XXI veka, pesnika. Teme su umetnost, život sam a ova knjiga nam pokazuje tu neukrotivost reči o proživljenim događajima i pitanjima. Sanda Ristić Stojanović je sarađivala sa velikim avangardistom Petru Krduom koji je bio angažovan i u pozorištu na rumunskom jeziku u Vršcu i koji je objavio četiri knjige Sande Ristić Stojanović u KOV –u (Književna opština Vršac). Jedna od kratkih priča u ovoj knjizi Kratka priča, lik poezije adaptirana je i izvedena na Radio Beogradu III pre desetak godina. Urednik te emisije bila je Radmila Gligić. Ova knjiga može se uobličiti u avangardne pozorišne predstave i u veliki broj verzija predstava avangardnog teatra.

U prilozima o poeziji i radovima Sande Ristić Stojanović u ovoj knjizi naći ćemo i njenu autentičnu prepisku sa filozofom i estetičarem Sretenom Petrovićem nastalu posle razgovora između dva pesnika (Sanda i Bora) i Sretena Petrovića. Ova potpuno autentična prepiska integralni je deo prave autentične drame XXI veka – napisala je u svojoj recenziji Viktorija Bene.

Podelite sa prijateljima:
Share