ART REBEL 21: zbornik avangardne lirike, esejistike i savremene estetike

Izdavačka kuća Gramatik iz Beograda pokrenula je ediciju pod nazivom Biblioteka Avangarda. Urednici novoosnovane Biblioteke Avangarda su pesnici i članovi Srpskog književnog društva Danilo Jokanović i Sanda Ristić Stojanović. Jedno od prvih izdanja Biblioteke Avangarda je zbornik avangardne lirike, esejistike i savremene estetike Art rebel 21.

Art rebel

U zborniku Art rebel 21 koji kao urednik potpisuje pesnikinja i estetičarka Sanda Ristić Stojanović zastupljene su pesme autora i autorki rođenih u rasponu od kraja 60-tih godina do početka 90 – tih godina.

Zbornik je tematski – Ljubav, revolucija i revolucionarno (2000 – 2020). U zborniku su pesme koje na jedan osoben i nov način govore o ljubavi, revoluciji a izvestan broj autora je prisutan i sa pesmama koje su donele nešto zaista novo u srpsku poeziju (revolucionarno).

U zborniku Art rebel 21 objavljena je poezija pesnika i pesnikinja – Sergeja Beuka, Eve Rančić, Ivane Kekić, Borisa Markovića, Sande Ristić Stojanović i Marka Stanojevića. Tekst o Rembou potpisuje Sanda Ristić Stojanović, a tekst o Lotreamonu Ivana Kekić. Oba teksta su napisana povodom jubileja – 165. godina od rođenja Remboa ( 1854 – 2019 ) i 150. godina od objavljivanja čuvenih Maldororovih pevanja ( 1869 – 2019 ) Lotreamona.

Zbornik Art rebel 21 zaključuje obimna studija savremenog srpskog estetičara Sretena Petrovića – Estetika praznine, lucidan estetički tekst o situaciji u kojoj se savremena (likovna) umetnost nalazi.


SANDA RISTIĆ STOJANOVIĆ: LJUBAV

U zamku iluzija, vešto smeštenom u lobanji nagoveštaja, postojiš u sobi kao noć koja me stavi naspram sebe i svuče rukama koje taje Mesec grlatije od razdora zvezde i svežnjeva tame, čiju erotičnost otključavaju juriši sumraka i jutra zapostavljeni i zarobljeni u tvom pogledu, koga sapliće noć i baca ga na gomilu svih lomača našeg zajedničkog vremena, koje gori izlazeći čvrstim korakom iz oblika naše prošlosti.

Tvoje lice, zagubi vreme čeprkajući po zgarištu ove noći, sećajući se rasporeda svih iluzija u toj sobi.

Moje lice, ostade zasuto buntovništvom jednog anđela koji žonglira sa smrću i sa životom uranjajući u naprasitost zvezda.

BORIS MARKOVIĆ: POBUNA RADNIKA

Na licu rada
radnici ostavljaju
urlike smrti i života
koji se stapaju
u komad hleba
koji grickaju
iluzije pravde

Pobunjeno nebo
pada na pobunu radnika
silinom ptice
ugnjetene sivilom oluje
pobuna radnika
odlete kao ptica
u strašnu oluju
ugnjetavanja svega i svačega

SERGEJ BEUK: (R)EVOLUTION OF LOVE

Gromoglasje
razara.

Sevalo je nebom kada smo se zarazili ljubavlju,
pore nam se napuniše slatkim sirupom sigurnosti.

Pozvala si me da zajedno posmatramo pad Meseca, lagano odustajanje planete od okretanja, dažd i čudesne životinje što iz zemlje se bude i proždiru.

Beše to revolucija kraja,
revolucija poslednjih udaha.

Ugasili smo svetlo. Sami.

Jedno telo postade buktinja.

Podelite sa prijateljima:
Share