ARPAD ŠOLTES u Beogradu

Bitef teatar i Izdavačka kuća Clio 20. marta u 18 časova, organizuju predstavljanje romana Svinja Arpada Šoltesa i razgovor sa piscem (Mala scena Bitef teatra, Skver Mire Trailović 1, Beograd).

Arpad Šoltes

U razgovoru učestvuju: Arpad Šoltes, Dragan Velikić, Zdenka Valent Belić i Zoran Hamović, a razgovor moderira Tamara Stojanović.

Sva zbivanja u ovom trileru sugerišu samo jedno: život je bezvredan, smrt je roba. Državu kontrolišu animalni instinkti visoko rangiranih kriminalaca. Autor ili, kako sam sebe ironično naziva, strani plaćenik, čitaocu predstavlja zastrašujuću fikciju koja bi lako mogla da postane slovačka, a svakako i naša, srpska, stvarnost.

Svinja predstavlja hiperralističnu sliku društvene stvarnosti duboko nagrizenu kriminalom i korupcijom. Roman je objavila IK Clio, a sa slovačkog ga je prevela Zdenka Valent Belić.

Gorka kritička oštrica Arpada Šoltesa, pisca koji je postao neprijatelj režima i pre rođenja, priče pojedinačnih likova pretvara u lakmus papir na kome se jasno ocrtava sistem u kojem ne postoje granice između mafije i politike, zločina i zakona. Ispisujući neku vrstu modernog vesterna, Šoltes je stvorio akcioni triler, brze radnje i dinamičnih dijaloga, koji priči daju osobine izuzetne čitljivosti i pitkosti.

U Svinji se smenjuju junaci i događaji: Stanovnici „živopisne državice podno sićušnih planina“, iza koje se lako da nazreti Slovačka, nestaju sporadično. Drugi prave – sasvim neočekivano – vrtoglave karijere. Zlo jede zemlju sasvim otvoreno. Žrtve se ne brane, ne priznaju istinu. Zavisna tinejdžerka nestaje iz rehabilitacionog centra, ali nikome ne nedostaje. Talentovani političar postaje predsednik, ali ne zna da kontroliše impluse i, na kraju, sopstvene odluke. Mali lihvar želi da postane veliki igrač. Oduševljeni neonacista gubi prijatelja u šumi. Mladi analitičar postaje novinarska zvezda.

Kroz pripovedanje svevidećeg naratora, Šoltes prikazuje širi spektar dramatičnih situacija koje se završavaju, ali ne razrešavaju, i nižu i nadovezuju jedna na drugu, a njihove posledice bubre ispod površine uzrokujući nove i nove tragične posledice. Sva zbivanja sugerišu samo jedno: život je bezvredan, smrt je roba. Državu kontrolišu animalni instinkti visoko rangiranih kriminalaca. Autor ili, kako sam sebe ironično naziva, strani plaćenik, čitaocu predstavlja zastrašujuću fikciju koja bi lako mogla da postane slovačka, a svakako i naša, srpska, stvarnost.

Arpad Šoltes. Foto: Clio

Arpad Šoltes rođen je 1969. godine u Košicama (Slovačka). Dugi niz godina bavi se prvenstveno istraživačkim novinarstvom, a tek nakon što je uvideo moć fikcije da istinitije i uverljivije sagleda stvarnost, pisanjem proze. Do sada je objavio romane Meso (2017), Svinja (2018) i Bes (2020). Roman Svinja Šoltes počinje da piše nakon dvostrukog ubistva novinara Jana Kucijaka i Martine Kušnirove, 2018. godine, uveren da ovaj slučaj nikada neće biti do kraja rasvetljen. Po njemu je snimljen i istoimeni film. Preveden je na češki i francuski jezik.

Podelite sa prijateljima:
Share