Arhipelag pred Sajam knjiga objavljuje nove Albaharijeve priče i roman Milete Prodanovića

Logo_Arhipelag

Izdavačka kuća Arhipelag je u godini između dva Sajma knjiga u Beogradu objavila četrdeset novih i obnovljenih izdanja. Pokrenute su dve nove edicije, organizovano je novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti i pokrenuto nekoliko velikih projekata.

Priče

– Ovo će očigledno biti godina za priču. A mi smo odlučili da ovu godinu Arhipelaga posvetimo priči u kojoj se može uživati i s kojom se može razumeti naše vreme. To nije samo priča kao žanr, nego i priča kao oblik komunikacije i način razumevanja – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Izdavačka kuća Arhipelag je u ovoj godini objavila knjige najboljih savremenih srpskih pripovedača. Na Sajmu će premijerno biti predstavljena nova knjiga priča Davida Albaharija “Propuštena prilika”. Ranije u toku godine, bile su objavljene i nove knjige priča Mihajla Pantića “Hodanje po oblacima” i Jelene Lengold “U tri kod Kandinskog”.

Naslovnica_Albahari_Propustena_prilika

Posle tematskih antologija savremene priče “Bunker” i “Kuća na ravnom bregu”, objavljenih pre nekoliko meseci, biće objavljena i knjiga “Priče o Savamali”. U knjizi se nalaze priče poznatih autora i priče autora koji se prvi put predstavljaju javnosti. Priče u ovoj knjizi oblikovane su u susretu sa svakodnevicom i istorijom, trajanjem i trenutkom mesta u kome se otkrivaju jake simboličke snage.

Romani

Uporedo sa pričama, Arhipelag objavljuje nekoliko izuzetno zanimljivih domaćih i prevedenih romana. Novi roman Milete Prodanovića “Arkadija” biće premijerno predstavljen na Sajmu knjiga.

Pisci_Mileta_Prodanović
Mileta Prodanović. Foto:napolaputa.net

“Arkadija” je uzbudljiv tranzicijski roman o ključnim izazovima našeg vremena u kome se pojavljuju ruski i domaći tajkuni, visoka politika i krupni kriminal, stvarnost koja prevazilazi fantastiku, korupcija kao drugo lice tranzicije. Arkadija je nepotkupljiva i bespoštedna slika naših dana u čudesnim i uznemirujuće stvarnim zemljama Prevalitani, Tribaliji i Rusiji.

Novo izdanje romana Vladislava Bajca “Bekstvo od biografije” pripoveda o Đorđu Šagiću, junaku sa osam imena i sa osam biografija, koji je ceo život tragao za slobodom i sobom.

Roman Džona Ralstona Sola “Mračna priključenija” je crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija, od ljubavnih priča do krimi zapleta, od globalizacije do globalne korupcije, od uzroka Prvog svetskog rata do događaja koji su obeležili naše vreme.

Roman “Volja i sudbina” je velika sinteza jedinstvene pripovedačke magije Karlosa Fuentesa i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike. Fuentesovo uzbudljivo i provokativno pripovedanje kroz sudbinu mladića Jošue prati politiku i svakodnevicu Meksika i Južne Amerike u poslednje tri decenije. Istovremeno, ovaj roman je velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji.

“Jedini čovek na kontinentu” je najpoznatiji roman nagrađivane nemačke književnice Terezije More. U pitanju je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Jedini čovek na kontinentu je najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu.

Eseji i memoari

Pažnju čitalaca svakako će privući knjiga eseja i priča o savremenosti Čarlsa Simića “Gledaj dugo i netremice”. Ova knjiga je strasno i lucidno svedočanstvo o iskušenjima modernih vremena: o političkoj neodgovornosti, o vojnim intervencijama, o tome ko su danas autentični svedoci užasa, o nestanku javnog dobra iz javnih politika, o novom globalnom talasu pesimizma, o marginalizaciji znanja, o javnim bibliotekama koje se u Sjedinjenim Američkim Državama sve češće zatvaraju, o filmovima koje ne možemo zaboraviti ili o slikama i prizorima savremenog sveta koje ne smemo prećutati. Simić oživljava vlastitih sećanja na odrastanje u Beogradu ili pak na život u Evropi i potom u Americi.

Pisci_Čarls_Simić

Do Sajma knjiga biće objavljena i knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića “Život u nevremenu”, uzbudljiva slika istorijskih, političkih, ideoloških, društvenih i kulturnih prilika u najvećem delu XX veka. U ovoj prvoj knjizi Mićunovićevih memoara obuhvaćen je period od 1930. do decembra 1990. godine. Stotine događaja, preko hiljadu ličnosti. Zanimljivi uvidi, utemeljena rekonstrukcija zbivanja, nova slika poznatih događaja, iskustvo minulog vremena. Izazov za savremenike, svedočanstvo protiv zaborava.

* * *

Nova edicija Arhipelaga Priče iz istorije započinje knjigom Duška Lopandića “Bitke za Balkan” u kojoj ovaj autor ispisuje priče, hronike i povesti o borbama i bitkama od Ertogrula i Osmana do kralja Milutina i cara Dušana, od arhiepiskopa Danila do vojvode Momčila, od poslednjih Nemanjića do poslednjeg juriša krstaša, od bitke na Marici do bitke na Varni i druge Kosovske bitke, od Mehmeda Osvajača i Sulejmana Veličanstvenog do princa Evgenija Savojskog i nekoliko opsada Beograda.

Poezija

Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Ove godine Arhipelag objavljuje knjige pesama Tomaža Šalamuna, pesnika koji je ovih dana dobio Njegoševu nagradu za književnost, i albanskog pesnika Fahredina Šehua, kao i nove knjige pesama Vladimira Kopicla i Slobodana Zubanovića.

Arhipelag poljske književnosti

Poznat i ranije kao izdavač velikih poljskih pisaca, Arhipelag će na 58. Beogradskom sajmu knjiga, na kome je Poljska zemlja počasni gost, predstaviti tri velike knjige savremene poljske književnosti: knjigu priča Zbignjeva Herberta “Kralj mrava”, knjigu eseja Adama Zagajevskog “Odbrana vatrenosti”, kao i knjigu drama Januša Glovackog “Antigona u Njujorku”.

Panorama_Arhipelag

Knjiga Zbignjeva Herberta “Kralj mrava” donosi priče o manje poznatim i potisnutim bogovima grčke i rimske mitologije. Zanimljive i duhovito napisane, Herbertove priče zanosno i lucidno pripovedaju o palim bogovima i bogovima pomračene slave, o božanstvima koja su potisnuta i zanemerana ili su pala u nemilost moćnijih bogova. Junaci Herbertovih priča, koje je književna kritika već nazvala najličnijim delom ovog pisca, jesu Antaj, Triptolem, Tersit, Kleomed, Narcis, Endimion, Sekuritas, Atlant, Prometej, Arahna, Hekaba, Fija i mnoga druga božanstva koja najčešće nisu u prvom planu istraživanja antičke mitologije. Herbert je svoju knjigu priča Kralj mrava, na kojoj je radio više od dvadeset godina, označio kao „privatnu mitologiju“. U ovom uzbudljivom mitološkom svetu postoje mnogo tako ljudskih i sasvim aktuelnih stvari: od zamračenja, potiskivanja i cenzure do ljubomore, pohlepe, osvete i obesti.

Novi eseji Adama Zagajevskog, jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika i esejista, u knjizi “Odbrana vatrenosti” govore o poeziji i istoriji, o ideologiji i sumnji, o politici i stvarnosti, o Ničeu i Sioranu, o Česlavu Milošu i Zbignjevu Herbertu, o Gombroviču, o Lavovu i Krakovu. Zagajevski svedoči o tome zašto je poezija početak sećanja i o tome zašto je sumnja poslednja odbrana pred dilemama politike i ideologije.

Januš Glovacki je svetsku slavu stekao dramom “Antigona u Njujorku” koja je postala jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka. U istoj knjizi, s pogovorom Bora Draškovića, koji je svojevremeno režirao “Antigonu u Njujorku”, objavljene su dve drame Glovackog: “Antigona u Njujorku” i “Četvrta sestra”, kao i jedan piščev autopoetički esej. Zajedno sa dramom “Četvrta sestra”, “Antigona u Njujorku” na potresan način pokazuje raspolućenost zapadne i istočne slike sveta.

Ranijih godina Arhipelag je objavio knjigu izabranih pesama Zbignjeva Herberta “Gospodin Kogito”, celovito izdanje svih Herbertovih pesama na temu Gospodin Kogito, kao i dve knjige pesama Adama Zagajevskog: “Antene” i “Nevidljiva ruka”.

Podelite sa prijateljima:
Share

One Comment on “Arhipelag pred Sajam knjiga objavljuje nove Albaharijeve priče i roman Milete Prodanovića”

Comments are closed.