Arhipelag pred Sajam knjiga: “Nije sve loše, dobre su knjige”

Arhipelag je u ovoj godini između dva Sajma objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja, osnovao dve nove edicije, pokrenuo program elektronskog izdavaštva i organizovao novo, do sada najuspešnije izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, navodi se u saopštenju ove izdavačke kuće.

– Kada bi sve bilo kao što su knjige, mi bismo bili jedna srećna i sređena zemlja. I zato mislim da nije dobro ni precizno govoriti da kod nas ništa nije dobro. Nije sve loše, dobre su knjige. U znaku tog slogana nastupićemo na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na predstavljaju izdavačkog plana ove kuće do Sajma knjiga u Beogradu.

Dela Danila Kiša

naslovna-danilo-kiš-noć-i-maglaPovodom 25 godina od smrti i 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag objavljuje Dela Danila Kiša u 10 knjiga. U okviru ovog izdanja naći će se praktično celokupna Kišova fikcionalna književnost. U osam knjiga biće objavljena Kišova proza. U devetoj knjizi nalaze se Kišove pesme i drama „Elektra“, a u završnoj knjizi ovog izdanja pozorišne i televizijske drame Danila Kiša, kao i dva njegova nerealizovana filmska scenarija koja se prvi put objavljuju u nekom izdanju piščevih izabranih ili sabranih dela.

Arhipelag već godinama objavljuje Kišove knjige u Srbiji, a od ove godine postao je ekskluzivni izdavač Kišovih dela i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

Savremena spska proza

Arhipelag objavljuje nove romane nekoliko značajnih savremenih srpskih pisaca. Novi romani Lasla Blaškovića, Milete Prodanovića, Nemanje Rotara, Mladena Vurune i Nikole Moravčevića biće premijerno predstavljeni do Sajma knjiga.

Prodanovićevo pripovedanje u romanu “Vitiligo” kreće se od istorije devedesetih godina i naših dana do balkanskih mitova koji neprestano oživljavaju i traže svoje žrtve. Napisan kao road movie i politički triler, novi Prodanovićev roman predstavlja avanturu ispunjenu neobičnim događajima i velikim preokretima, sve do velikog finala romana u kome se nepovratno menja sudbina dvoje istraživača balkanske prošlosti i savremenosti.

Novi roman Lasla Blaškovića “Razbrajalica” je velika priča o Novom Sadu ispričana raskošnim jezikom i pesničkom snagom. Uzbudljiva priča ovog romana ispunjena je nesvakidašnjim preokretima koji otkrivaju junake izuzetnih sudbina. Blašković je napisao roman koji čitaoca ne ostavlja na miru.

Po svemu neobični roman Nemanje Rotara “Sutradan posle detinjstva” je knjiga o Miki Antiću, roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, ali i priča o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle.

Mladen Vuruna se devedesetih objavio kao jedan od najznačajnijih glasova nove srpske proze, da bi posle višegodišnje pauze sada napisao “Kutiju sa fotografijama”, odličan roman o osamdesetim godinama kao deceniji uzleta i samozaborava, odrastanja i velikih očekivanja. Prikazujući svoje junake koji se formiraju u tom dobu razapeti između potrebe za alternativom kao pobunom i pritiska sveprisutne ideologije, roman Mladena Vurune prikazuje i sporadične i udaljene tragove minule istorije koja će se njegovim junacima uskoro objaviti punom snagom.

Na drugoj strani, Nikola Moravčević je napisao istorijski roman “Zapisi o srpskom carstvu” o caru Dušanu i Srbiji njegovog doba. Posle niza izvrsnih istorijskih romana o Srbiji XV veka, Moravčević se okrenuo vremenu istorijskog uzleta Srbije u burnom XIV veku. Zasnovan na izučenim i proverenim činjenicama, Moravčevićev roman je zanosna priča o jednom od najuzbudljivjih trenutaka srpske istorije. Na početku XXI veka u ostacima srednjovekovne arhive katoličke crkve u austrijskom gradiću Vilah pronađeni su zapisi o srpskom carstvu viteza Palmana fon Brahta, komandanta najamničke garde cara Dušana, glavnog junaka Moravčevićevog romana.

naslovna-uglješa-šajtinac-banatorijum

Novim knjigama proze Uglješe Šajtinca i Milana Todorova Arhipelag nastavlja da istražuje savremenu srpsku priču. Dok knjiga Milana Todorova “Ne mogu ovde da dočekam jutro” donosi „kratke priče o muškarcima“ sredovečnog iskustva, nova knjiga proze Uglješe Šajtinca “Banatorijum” predstavlja Banat kao mitsko mesto svakodnevice u kojoj se u svetu i sudbinama običnih ljudi otkrivaju prvorazredna pitanja modernog života.

Arhipelag objavljuje i novo izdanje najpoznatije i najprevođenije knjige priča Mihajla Pantića “Ako je to ljubav”, kao i nova izdanja knjiga priča Mihajla Pantića “Hodanje po oblacima” i Davida Albaharija “Propuštena prilika”.

Trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije u pričama iz tematske antologije “Četvrtasto mesto”, koju je priredio Srđan V. Tešin, odgovaraju na pitanja: zašto čitamo novine? kako čitamo novine? šta dobijamo, a šta gubimo čitanjem novina?

Među piscima priča u ovoj antologiji nalaze se David Albahari, Jovica Aćin, Jurica Pavičić, Daša Drndić, Mileta Prodanović, Aleksandar Prokopiev, Veselin Marković, Nenad Veličković, Bekim Sejranović, Jelena Rosić, Ivana Simić Bodrožić, Muharem Bazdulj, Srđan Tešin, Đerđ Serbhorvat, Mića Vujičić…

Svetska književnost

Arhipelag objavljuje nove romane Davida Grosmana i Majkla Kaningema, najvažniji roman Klaudija Magrisa “Dunav”, kao i romane francuske autorke Florans Noavil i vodećeg slovenačkog pisca Draga Jančara.

naslovna-david-grosman-izvan-vremena

Novi roman Davida Grosmana “Izvan vremena” veliki je događaj savremene književnosti. Junaci u ovom romanu, suočeni sa smrću bližnjih, u intenzivnim monolozima i dijalozima koji imaju nesvakidašnju pesničku snagu, kao u nekom velikom oratorijumu, tragaju za smislom u životu koji im je dosuđen posle velikog gubitka. Roman je proteklih meseci doživeo ogroman uspeh u Nemačkoj i SAD.

Arhipelag objavljuje i jedno od prvih svetskih izdanja romana “Snežna kraljica” Majkla Kaningema. Kaningemov roman počinje neočekivanom prosvetljujućom vizijom. Njegov junak, ubrzo posle još jedne svoje nesrećne ljubavi, šeta kroz Central park i iznenada na nebu vidi svetlost koja na njega ostavlja snažan utisak. Kaningem na uzbudljiv način prati junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi. Jedan od američkih kritičara napisao je da je “Snežna kraljica” „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“.

“Dunav” Klaudija Magrisa, u izvrsnoj prevodu Snežane Milinković, predstavlja veliku priču o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Magrisov roman je zanosna književna arheologija Dunava u kojoj se smenjuju slojevi kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Dunav je najveći putnički roman moderne književnosti.

“Vezanost” Florans Noavil je uzbudljiv ljubavni i porodični roman. U ovoj knjizi prevedenoj na više svetskih jezika ćerka pronalazi rukopis svoje poginule majke i tako oživljava veliku ljubav njenog života.

Roman Draga Jančara “Te noći sam je video” pripoveda o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine.

Poezija Džejmsa Džojsa

naslovna-džejms-džojs-kamerna-muzikaPosle knjiga pesama Amira Ora, Arhipelag u ediciji Element objavljuje prvi prevod slavne Džojsove knjige “Kamerna muzika” na srpski jezik. U okviru ovog izdanja “Kamerne muzike” nalaze se kompletne dve Džojsove knjige pesama: “Kamerna muzika” i “Pomes penyeach”, kao i poznata pesma „Ecce puer“ koju je Džojs objavio zasebno. Pored tekstova pesama, Arhipelagovo izdanje “Kamerne muzike” sadrži i obimne komentare Džojsove poezije u celini i pojedinačnih pesama ovog pesnika.

Savremena poezija

Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. U ediciji Element ovih dana izlazi i nova knjiga pesama Saše Jelenkovića “Pedeset”. Sažete i promišljene, nove pesme Saše Jelenkovića predstavljaju rekapitulaciju njegovog pesničkog iskustva i vrlo smeo prodor u nove teme i izazove jedne pesničke avanture.

Esejistika

Nova knjiga eseja Vide Ognjenović “Visoka voltaža” govori o kulturi i književnosti u doba globalizacije i beskrajne zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su spasili rusku avangardu. Eseji Vide Ognjenović su neskrivena pohvala retkostima u kulturi, društvu i umetnosti.

Knjiga Mihajla Pantića “Stan bez adrese” donosi dve nove priče ovog pisca, njegove putopise iz Sibira, Poljske i Egipta, kao i rasprave o tome šta je danas književnost, ko je danas klasik, kako nas drugi vide, zašto je čitanje beskrajna priča i zbog čega je vedrina jedini način da opstanemo.

Arhipelag objavljuje “Kraj kulture. Kultura i društvo u XX veku”, testamentarnu knjigu Erika Hobsbauma, jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba. U poslednjim godinama svog života Hobsbaum je istrajno pisao poglavlja knjige o istoriji XX veka iz ugla odnosa kulture i politike i kulture i društva. Status kulture Hobsbaum vidi kao ključno obeležje jednog vremena. Kraj kulture je knjiga koja se pojavljuje u pravom trenutku, u vremenu kada se visoka kultura nalazi pred najvećim izazovima u svom dugom trajanju. Hobsbaum je napisao knjigu koja je velika suma njegovog životnog i intelektualnog iskustva, knjigu koja opominje i poziva, podstiče i podseća.

* * *

U novopokrenutoj ediciji Kultura i istorija Arhipelag objavljuje knjigu Veselina Kostića “Britanija i Srbija: kontakti, veze i odnosi: 1700-1860”. Kostićeva knjiga je kapitalno delo iz istorije kulture, političkih i društvenih odnosa. Kostićeva knjiga je uzbudljiva priča o putovanjima na Istok i stvaranju slike o Istoku, o književnim i kulturnim vezama, kao i o srpskim motivima u engleskoj književnosti.

Među izdanjima ove izdavačke kuće, koja se bave istoriografijom, ekonomijom i političkom teorijom, izdvajaju se: “Jugoslavija i Hladni rat” Ljubodraga Dimića , “Istorijska nauka u 20. veku” nemačkog istoričara Georga Igersa kao i rasprava o aktuelnoj ekonomskoj krizi “Ekonomija krize” Gorana Nikolića.

Elektronsko izdavaštvo

Posle prve serije knjige u okviru elektronskog izdavaštva e-Arhipelag, koje su dostupne na nekoliko vodećih digitalnih marketa, Arhipelag će do Sajma knjiga objaviti još nekoliko e-knjiga, među kojima je i knjiga Ljubomira Erića “Strah od smrti”.

Podelite sa prijateljima:
Share