Arhipelag na Sajmu knjiga: Autorska književnost i beskonačni razgovori

Arhipelag na 65. Beogradskom sajmu knjiga, u sezoni u kojoj obeležava 15 godina rada, predstavlja knjige objavljene u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti i humanistike.

arhipelag na sajmu knjiga

Među knjigama koje će biti sajamske premijere Arhipelaga nalazi se i Antologija savremene rumunske priče, koju je priredila i s rumunskog prevela Oana Hergenreter. Predstavljajući priče vodećih rumunskih pripovedača, dobitnika najznačajnijih rumunskih književnih nagrada, od kojih su neki prevedeni na većinu evropskih jezika, Antologija savremene rumunske priče je reprezentativan presek najvažnijih tema, postupaka i autorskih ostvarenja u savremenoj rumunskoj pripoveci. Ova knjiga je najambicioznije predstavljanje savremene rumunske pripovetke u savremenoj srpskoj kulturi.

Sajamska premijera je i nova prozna knjiga Ljudmile Ulicke Zaista kuga. U ovoj noveli velika ruska književnica pripoveda o pojavi kuge u jednom mestu u Sovjetskom Savezu početkom 1940. godine. Uzbudljiva slika tog događaja nije samo slika jedne epohe, već u mnogo čemu podseća i na odjeke i događaje, ponašanje država i vlada u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa. Dok kuga besni, preteći da se proširi, vlasti pokušavaju da zataškaju stvari, suzbiju informacije, a da ljude iz te oblasti zatvore u karantine.

Od domaćih romana sajamske premijere su istorijski roman Nikole Moravčevića o životu, politici i državničkom delovanju Nikole Pašića Roman o Pašiću, novi roman jednog od naših najcenjenijih pisaca Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka i novi roman Ratka Dangubića Dobošarski dnevnik.

Pažljivo istražujući različite izvore o Pašiću, Nikola Moravčević je u obimnom i istorijski utemeljenom Romanu o Pašiću predstavio čitav Pašićev život, od mladih dana i studija u Švajcarskoj, gde dolazi u dodir sa političkim idejama, preko povratka u Srbiju, osnivanja i širenja Radikalne stranke, Timočke bune, potom dolaska na vlast, političkih borbi i nesvakidašnje političke veštine da opstane u burnim vremenima i u suočenju s mnogim protivnicima, sve do Prvog svetskog rata i nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Posle dve čitane i nagrađivane knjige priča i viđe od deset godina posle romana Sasvim skromni darovi, koji je objavljen u više izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman Koljka i Sašenjka, neobičnu i nesvakidašnju knjigu u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedno je nedavno preminuli rođak Koljka.. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.

Roman Ratka Dangubića Dobošarski dnevnik je melanholična priča o detinjstvu i odrastanju u bačkom mestu Gajdobra pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka. Donoseći autentične objave iz dobošarskog dnevnika jednog vremena, Dangubić je ispisao priču o istoriji koja se neprestano preobražava iz lične perspektive dečaka koji odrasta i čoveka koji se seća svog detinjstva.

arhipelag na sajmu knjiga

Povodom 100 godina od rođenja Vaska Pope Arhipelag objavljuje prvo samostalno izdanje knjige autopoetičkih tekstova Vaska Pope Kalem. Popa je ovu knjigu pisao tridesetak godina, ali je nije objavio za života. Arhipelagovo izdanje Kalema sadrži i još jedan rani Popin autopoetički tekst, kao i četiri njegove pesme nastale sedamdesetih i osamdesetih godina.

Popina knjiga Kalem, koju je priredio Gojko Božović, prvo je izdanje u novoj Arhipelagovoj ediciji Autopoetike u kojoj će biti objavljivani autopoetički tekstovi velikih modernih pisaca različitih žanrova, od poezije do proze, od književnosti do istoriografije, od filozofije do sociologije.

U ediciji istoriografije objavljena je knjiga Čedomira Antića Republikanizam u Srbiji od 1804. do 1917. godine, velika istoriografska studija o istoriji republikanskih ideja u Srbiji od Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata. Istražujući najpre izvore i uzore republikanskih ideja u evropskoj političkoj istoriji, Antić potom prati tokove tih ideja u Srbiji XIX i u prvim decenijama XX veka, od ideja oligarhijske republike, preko ideja revolucionarnog republikanizma, do radikalske Srbije i republikanskog pokreta na početku XX veka.

arhipelag na sajmu knjiga

Provokativna knjiga slovenačke teoretičarke Renate Salecl Čovek je čoveku virus nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Knjiga istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se promenili sami ljudi. Renata Salecl pokreće važna pitanja i nudi odgovore na njih: Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemije podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici?

Arhipelag objavljuje i dvojezično, srpsko-nemačko izdanje knjige drama Katarine Vešović Gladijatorske igre. Tri drame ove autorke („Preventivni udar“, „Gladijatorske igre“ i „Pretpostavka o krivici“) uzbudljiva su slika savremenog doba razapetog između političke korektnosti i rastuće nejednakosti, između dubokih društvenih protivrečnosti i medijskih i političkih manipulacija. Autorka o svemu tome piše i u izvrsnom autopoetičkom pogovoru „Kakav je duh doba i kako o njemu pisati“.

U ovoj godini Arhipelag je objavio čitavu jednu veliku ediciju savremene srpske poezije. Na Sajmu knjiga premijere će imati nove pesničke knjige Nikole Vujčića (U jednom danu), Radomira Uljarevića (Do isteka peska), Nenada Jovanovića (Kain i Abot, Avelj i Kostelo), Bojana Vasića (Udaljavanje) i Marije Radić (Nepristajanje), kao i knjiga izabranih i novih pesama Snežane Minić (Mrtva priroda sa cvećem).

Pored sajamskih premijera, Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti i knjige objavljene u prethodnih nekoliko meseci, među kojima su i novi roman Jelene Lengold Lakonogi dan, roman makedonskog i srpskog akademika Vlada Uroševića Madžun, nova knjiga priča Mihajla Pantića Nijedna od sedam, nova knjiga eseja Veselina Markovića Šarlotino dvorište, novi romani Milana Todorova Kukavičke junačke pesme, Nemanje Rotara Minotaur, Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek i Boška Krstića Kaštel Beringer, kao i nove pesničke knjige Tanje Stupar Trifunović Zmijštak, Radoslava Milenkovića Povratak u katakombe, Tihomira Brajovića Nezbiljnost, Slavomira Gvozdenovića Disanje na pseće škrge i Žarka Milenkovića Svakodnevno ubijanje života.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gosti Arhipelaga na Sajmu knjiga biće i Slavomir Gvozdenović, srpski pisac iz Rumunije, i Renata Salecl, autorka knjige Čovek je čoveku virus, koja će gostovati na štandu Arhipelaga u subotu 29. oktobra.

Razgovor o Antologiji savremene rumunske priče održaće se na nacionalnom štandu Rumunije u petak 28. oktobra s početkom u 16 časova.


Festival pisaca: Autorski dani na štandu Arhipelaga na 65. Beogradskom sajmu knjiga

Ponedeljak, 24. oktobra, 15-17 časova

Čedomir Antić (Republikanizam u Srbiji 1804-1917)
Bojan Vasić (Udaljavanje)
Božo Stojanović (Ideje u vremenu)
Radomir Uljarević (Do isteka peska)

Utorak, 25. oktobra, 15-17 časova

Marija Karaklajić (Lice od stakla)
Radoslav Milenković (Povratak u katakombe)
Ana Ristović (Knjiga nestajanja)
Milan Todorov (Kukavičke junačke pesme)

Sreda, 26. oktobra, 15-17 časova

Slavomir Gvozdenović (Disanje na pseće škrge)
Nikola Vujčić (U jednom danu)
Nemanja Rotar (Minotaur)
Jasmina Topić (Privremeni boravak)

Četvrtak, 27. oktobra, 15-17 časova

Ratko Dangubić (Dobošarski dnevnik)
Žarko Milenković (Svakodnevno ubijanje života)
Snežana Minić (Mrtva priroda sa cvećem)
Oana Hergenreter (Antologija savremene rumunske priče)

Petak, 28. oktobra, 15-17 časova

Laslo Blašković (Carinska ulica u Novom Sadu)
Tihomir Brajović (Nezbiljnost)
Srđan V. Tešin (Mokrinske hronike / Luka kaže)
Uglješa Šajtinac (Koljka i Sašenjka)

Subota, 29. oktobra, 15-17 časova

Vladimir Jaćimović (Povratak na Zejrek)
Vida Ognjenović (Maksimum / Kozocid)
Mihajlo Pantić (Nijedna od sedam / Beskonačni razgovori)
Renata Salecl (Čovek je čoveku virus)

Podelite sa prijateljima:
Share