Ani Erno dobitnica Nobelove nagrade 2022.

Francuska književnica Ani Erno je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija.

Ani Erno

Kako je obrazloženo, nagrada je ove godine dodeljena Ani Erno zbog hrabrosti i oštrine kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja.

Prošle godine je ovu nagradu dobio engleski pisac poreklom sa Zanzibara Abdulrazak Gurna, a godinu dana pre njega nagrađena je američka pesnikinja Luiz Glik.

Ani Erno je 115. po redu dobitnica prestižnog priznanja.

Roman Zaposednutost ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost nalazi se u pripremi Izdavačke kuće Štrik i biće objavljen do Sajma knjiga.

Među ovogodišnjim favoritima za najprestižniju nagradu u književnosti bili su i Mišel Uelbek, Salman Rušdi, Haruki Murakami, Ngugi va Tiongo, Margaret Atvud, Ljudmila Ulicka, Dubravka Ugrešić i drugi…

Svakog februara Švedska kraljevska akademija pravi listu svih nominacija koje su pristigle, da bi u maju bio definisan uži izbor od pet pisaca. Članovi žirija dobijaju njihova imena i imaju nekoliko meseci da pročitaju dela kandidata pre nego što odluče kome će u oktobru pripasti priznanje. Pet imena koja su se našla u užem izboru ostaju u tajnosti narednih pedeset godina, tako da se može samo nagađati ko je pored dobitnika bio razmatran.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Podelite sa prijateljima:
Share