Anđeoski vrt – istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije

Anđeoski vrt naziv je romana Dejvida Hjusona koji je objavila Izdavačka kuća Dereta. Ovaj istorijski triler na srpski je preveo Danko Ješić.

Anđeoski vrt

Palata Kolombina na Velikom kanalu u Veneciji dom je porodice Učelo, tri generacije muškaraca koji žive zajedno: petnaestogodišnjeg Nika, njegovog prezaposlenog, otuđenog oca i voljenog dede Paola.

Na samrtnoj postelji, nono Paolo daruje unuku neobičan poklon: rukopise u kojima su opisani njegovi doživljaji iz mladosti, za vreme naleta nacizma u Veneciji, 1943. godine. Ovaj čas istorije, kako ga naziva nono, priča je o herojstvu i brutalnosti prošlosti koje nikada ne treba zaboraviti, pripovest o ratu i iskušenju, tajna koju je čuvao samo za Nika. Zaintrigiran i uznemiren, Niko ne može da prestane da čita rukopise, pitajući se da li je ikada uopšte poznavao svoga dedu.

Rukopisi govore o mladom Paolu, koji posle smrti roditelja nastavlja da se bavi porodičnim tkačkim zanatom. Pod uticajem Jevrejina Alda Dijamantea, lekara, i oca Filipa Garconea, katoličkog sveštenika, donosi odluku koja mu menja život. Pristaje da u oronuloj porodičnoj kući zvanoj Anđeoski vrt sakrije dvoje mladih partizana Jevreja ‒ brata i sestru. Poznanstvo s doktorom i sveštenikom koji pomažu brojnim progonjenim ljudima budi u Paolu svest o užasima rata i nepravdi i dovodi ga u iskušenja. Da li da se „bori“ i rizikuje život, ili da obori glavu i radi što i svi ostali?

5 novih knjiga IK DERETA za čitanje tokom praznika

U ovom neobičnom romanu pred našim očima odmotava se priča o Veneciji četrdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, ali oživljava i savremena slika ovog grada.


Dejvid Hjuson (1953) savremeni je britanski autor krimića. Školu je napustio u svojoj sedamnaestoj godini da bi počeo da radi kao novinar za jedan mali lokalni list na severu Engleske. Narednih dvadeset godina radio je kao novinar za Tajms, Indipendent i Sandej tajms. Ali ono što ga je oduvek vuklo bilo je da piše fikciju.

Gotovo čitav prvi tiraž njegovog debitantskog romana Shanghai Thunder, objavljenog u Engleskoj 1986. godine, završilo je u bibliotekama i moralo je da se štampa novo izdanje. Za njegovu seriju misterija započetu knjigom A Season for the Dead, s rimskom policijom u glavnoj ulozi, koju predvodi detektiv i ljubitelj umetnosti Nik Kosta, ugovoreno je barem još devet nastavaka kod britanskih, američkih, evropskih i azijskih izdavača. Napisao je više od dvadeset knjiga čija se radnja događa u različitim delovima sveta. Godinama je bio član odbora Međunarodnih pisaca trilera.

Kako sam kaže za svoje spisateljske planove: „Radim na mnogo rukopisa, ali imam svoje pravilo: ne pominji ništa dok ne dođe na red. Budite u toku…“

Anđeoski vrt je jedinstveno dostignuće: veoma uzbudljiv triler, a takođe evokativan i nezaboravan. Hjuson piše moćno i dostojanstveno i pravi je majstor svog zanata. Ovo je knjiga koju dugo pamtite nakon što je pročitate.

Krejg Rasel, autor knjige Đavolji aspekt
Podelite sa prijateljima:
Share