Alis Manro: dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013. (AUDIO)

Pisci_Alis_Manro
Foto: Alis Manro. Autor: Derek Shapman. telegraph.co.uk

U Stokholmu je danas proglašena ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost. To je Alis Manro (Alice Munro), jedna od vodećih kanadskih književnica, autorka kratkih priči.

“Alis Manro (82) je književnica sa potvrđenim darom za fino pripovedanje, koje se odlikuje jasnošću i psihološkim realizmom. Pojedini kritičari smatraju je za kanadskog Čehova. Njene priče su najčešće smeštene u male gradske sredine, gde se ljudi bore za opstanak, što često rezultira lošim vezama i moralnim konfliktima, problemima koji proizilaze iz generacijskih razlika i sudara životnih ambicija. Njeni tekstovi uglavnom se bavi svakodnevnim, ali životno važnim događajima, svojevrsnim epifanijama koje osvetljavaju priču i dozvoljavaju egzistencijalnim pitanjima da poput munje blesnu na tren”, navodi se u obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Na konferenciji za novinare, istaknuto je da je Manro daje fantastične portrete unutrašnjosti ljudskog bića, opisujući male ljude i velike emocije. Njene priče otkrivaju hroničara velikih tema u malom gradu.

Objavila je više zbirki pripovedaka, kao i roman “Životi devojaka i žena” (“Lives of Girls and Women”). Zbirke pripovedaka su joj tri puta odlikovane nagradom Gavernor – najprestižnijim književnim priznanjem u Kanadi (1968, 1978. i 1986), a dobitnica je i Međunarodne Bukerove nagrade za životno delo 2009. godine.

Izdavačka kuća Agora je do sada objavila nekoliko prevoda knjiga A. Manro na srpski, i to roman “Životi devojaka i žena”, kao i dve zbirke priča: “Previše sreće” i “Bekstvo”.

Alis Manro je 13. žena dobitnica Nobelove nagrade za književnost i prva dobitnica ove nagrade iz Kanade.

U razgovoru za kanadski CBC Alis Manro kaže da do juče nije ni znala da je na listi kandidata za nagradu. Samo proglašenje je prespavala,  a vest joj je prenela ćerka. Ona se nada da će se od sada više pričati o kanadskoj književnosti. Na pitanje voditelja kako doživljava to da je tek 13. žena dobitnica Nobela za književnost, Alis je iznenađeno odgovorila: “Da li je to moguće? Čini se strašnim da nas je samo 13”. Zbog toga joj je drago što je ona (kao žena) dobila nagradu, videvši u svom uspehu i uspeh žena uopšte.


Intervju sa Alis Manro za CBC

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share

2 Comments on “Alis Manro: dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013. (AUDIO)”

Comments are closed.