Aleksi Đukanoviću nagrada „Nadži Naman“ za 2023.

Aleksa Đukanović jedan je od dobitnika Međunarodne književne nagrade „Nadži Naman“ za 2023.

Nadži Naman
Levo: Nadži Naman. Desno: Aleksa Đukanović

Aleksa Đukanović, pisac i književni kritičar iz Beograda jedan je od dobitnika međunarodne književne nagrade „Nadži Naman“ (Naji Naaman) za 2023. godinu, koju dodeljuje istoimena Fondacija za kulturu u Libanu.

Ovu međunarodnu nagradu za književnost, od 2002. godine, dodeljuje fondacija koju je 1991. godine, u gradu Džuniju (Jounieh), desetak kilometara od Bejruta, osnovao Nadži Naman, libanski humanista, književnik, promoter kulture, urednik i izdavač.

Nagrada se se dodeljuje piscima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti.

Na ovogodišnjem konkursu, od 2929 autora iz 79 zemalja koji pišu na 30 svetskih jezika, nagrađeno je 60 pisaca, a među njima je i Aleksa Đukanović kome je pripala nagrada za kreativnost. Pored Đukanovića iz Srbije su takođe nagrađeni: Mile Lisica, Tanja Ajtić i Valentina Novaković, a iz BiH : David Kecman Dako.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će objaviti Fondacija za besplatnu kulturu „Nadži Naman“ (Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture), a laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove Kuće kulture „Nadži Naman“ (Maison Naaman pour la Culture).


Aleksa Đukanović rođen je u Beogradu 1998. Autor je osam knjiga pesama, eseja, novela i dnevničke proze. Od 2020. godine piše književnu kritiku za „Politiku“. Član je DKV. Dobitnik je više nagrada, među kojima su dve „Prosvjetine“: „Zvonimir Šubić“ za 2021. i „Boško Milovanović“ za 2022. Sarađuje u više od trideset dnevnih listova, književnih časopisa i veb portala za umetnost i kulturu u Srbiji i Evropi.

Podelite sa prijateljima:
Share