Aktuelni književni konkursi

Krajem prošle i početkom ove godine raspisani su književni konkursi kojima se autori pozivaju da pošalju svoje prozne i poetske radove. U nastavku pogledajte ko i gde očekuje možda baš vaš rad.

Konkurs za nagradu Dušan Vasiljev za 2016. godinu

Grad Kikinda raspisuje konkurs za nagradu Dušan Vasiljev, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku i objavljenu tokom 2016. godine. U konkurenciji za ovo književno priznanje mogu se naći pesničke i prozne knjige objavljene na teritoriji Republike Srbije. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Izdavači i autori mogu poslati knjige (tri primerka po pojedinačnom naslovu) na sledeću adresu: Narodna biblioteka Jovan Popović, Trg srpskih dobrovoljaca 57, 23300 Kikinda, uz obaveznu napomenu na pošiljci „Za nagradu Dušan Vasiljev“, najkasnije do 6. 2. 2017. godine.

Aktuelni laureat je Zvonko Karanović, koji je nagradu dobio za zbirku pesama Zlatno doba.

Nagrada će biti dodeljena 27. 3. 2017. godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, ujedno i Dan kikindske gimnazije koja nosi ime ovog velikog ekspresionističkog autora.

Dodatne informacije: nagradadvasiljev@gmail.com

Konkurs za drugu knjigu

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru raspisuju konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a njegov cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige.

Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom. Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa. Konkurs je otvoren do 15.02.2017.

Žiri u sastavu Branislav Živanović, Dušan Vejnović i Tamara B. Krstić objaviće rezultate do 15.03.2017.

Nagrada se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa, a biće uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2017.

U razmatranje za nagradu ulaze rukopisi bez obzira na žanrovsku određenost (proza, poezija, drama, esej, kritika, književnost za decu, poližanrovska dela). Rukopisi se šalju elektronski na adresu somborkf@gmail.com do 15.02.2017. Potrebno je poslati dva dokumenta: rukopis potpisan šifrom i razrešenje šifre. U razrešenje šifre je potrebno uključiti sledeće podatke: ime i prezime autora, kraća biografija, kontakt autora, kratak opis, kritiku ili recenziju prve knjige. Rukopis koji se šalje na konkurs mora biti potpisan šifrom i predstavljati originalno autorsko delo na srpskom jeziku, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavljeni. Žiri neće uzeti u razmatranje rukopise koji ne budu ispunili uslove konkursa.

Poezija za Književnost.org

Informativni portal za književnost Književnost.org poziva zainteresovane autore da pošalju svoje pesme na sledeće teme:
1) “Lepota bez šarma je kao udica bez mamca” – Ralf Valdo Emerson
2) “U starosti čovek se bolje čuva od nesreće, a u mladosti je bolje podnosi” – Artur Šopenhauer

Tri najbolje pesme prema izboru članova redakcije biće objavljene na portalu. Rok za slanje radova je 31. januar. Pesme napisane latiničnim pismom (uz dijakritičke znake) se šalju direktno u mejlu, ne kao attachment.
Adresa za slanje radova je poezija2017@gmail.com

“Naši pisci – zavičajne teme”

Narodna biblioteka Novi Bečej i Banatski kulturni centar Novo Miloševo raspisuju književni konkurs pod nazivom „Naši pisci ‒ zavičajne teme” za objavljivanje četri knjige autora najboljih rukopisa pristiglih na konkurs.

Konkurs se raspisuje u okviru projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja RS na konkursu „Gradovi u fokusu”.

Konkurs se odnosi na autore koji žive na teritoriji Opšine Novi Bečej, ali i one koju su u Opštini Novi Bečej rođeni ili sadržajima svojih rukopisa za nju vezani.

Autori konkurišu sa rukopisima na srpskom ili mađarskom jeziku od kojih će žiri u sastavu: predsednik Viktor Škorić, prof. i književnik, Gordana Svilengaćin, prof. i Agneš Đukičin, prof. i direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, odabrati četiri najbolja rukopisa čijim će autorima kao nagrade biti objavljene knjige (do 96 strana A5 formara, u tiražu od 300 primeraka).

Knjige će biti objavljene u izdanju Narodne biblioteke Novi Bečej i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Propozicije konkursa: rukopise (poezija, proza, esej, književna kritika i dr), biografiju autora i kontakt podatke (adresa, mejl, telefon) slati u tri primerka u štampanoj formi i u jednom primerku u elektronskoj formi na CD-u na adresu: Narodna biblioteka Novi Bečej, Žarka Zrenjanina 9, 23272 Novi Bečej.

Konkurs je otvoren od 27. 12. 2016. do 31. 3. 2017. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 30. 4. 2017. godine, a nagrađeni rukopisi će biti objavljeni do 1. 9. 2017. i predstavljeni na 62. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga krajem oktobra 2017. godine u okviru sajamskih aktivnosti Banatskog kulturnog centra.

Podelite sa prijateljima:
Share