Akcija Društva književnika Niša povodom Svetskog dana knjige

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, Niški kulturni centar i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša daruju veći broj knjiga fondu biblioteke međunarodne Književne kolonije Sićevo, koja je osnovana pre dve godine inicijativom članova Društva književnika.

Sve knjige iz fonda biblioteke Književne kolonije Sićevo dostupne su svim umetnicima – učesnicima umetničkih kolonija koje se tokom čitave godine održavaju u Sićevu.

Svetski dan knjige i autorskih prava, ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu 1995. godine, obeležava se 23. aprila širom sveta. Ovo je simboličan datum u svetskoj književnosti jer je tada ovaj svet napustilo nekoliko istaknutih pisaca – Vilijam Šekspir, Migel de Servantes i Inka Garsilaso de la Vega.

Zagovarajući čitanje knjige i poštovanje autorskih prava, UNESKO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju svuda – od mreže kreativnih gradova književnosti do promovisanja pismenosti i mobilnog učenja, kao i unapređenja otvorenog pristupa naučnim znanjima i obrazovnim resursima u svim delovima sveta.

Književna kolonija Sićevo održaće se tradicionalno i ove godine polovinom septembra u živopisnim predelima Sićevačke klisure, a još jedan književnik poneće iz Niša Nagradu „Ramonda serbika”, za sveukupno višegodišnje stvaralaštvo domaćeg pisca, koji je ostavio poseban pečat u istoriji savremene srpske književnosti.

Podsećamo, prošlogodišnji laureat bio je književnik Zoran Živković, a ove godine Nagrada će biti dodeljena po 29. put, saopštilo je Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Podelite sa prijateljima:
Share