Adam Zagajevski dobitnik Međunarodne nagrade „Književni plamen“ za 2018. godinu

Zagajevski Adam

Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade „Književni plamen“ je veliki poljski i svetski pesnik i esejista Adam Zagajevski.

Odluku o dobitniku saopštio je žiri koji sačinjavaju predsednik žirija nobelovac Mario Vargas Ljosa i profesori književnosti, estetike i filozofije Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik Nove knjige Predrag Uljarević.

– Žiri je imao nekoliko sednica na kojima su razmatrani opusi nekoliko velikih svetskih pisaca koji nesumnjivo zaslužuju svako književno priznanje, neki od njih će verovatno narednih godina i poneti ovu prestižnu nagradu. Uz pažljive provere svih kriterijuma među kojima je i želja osnivača i žirija da budu nagrađeni autori koji su se umetnički ostvarili u različitim žanrovima književnog stvaralaštva, ova nagrada uzima u obzir i to da je autor zaslužuje umetničkim vrednostima svoga dela i svojim viđenjem mesta književnosti u savremenom društvu i kritičkim odnosom prema istoriji i stvarnosti koje danas zavređuju oštar sud. Umetnička dela upućuju nas u ovakvom viđenju uloge i mesta književnosti u društvu i istoriji na visoke humanističke ideale i potvrđuju ideju čovekove slobode. Žiri je tako u razmatranju došao do više zaključaka od kojih smatra da valja izdvojiti dva koji neposredno predstavljaju ovogodišnjeg odbitnika. Jedan je da su prethodna tri dobitnika prozni stvaraoci u čijim opusima proza i esejistika stoje u središtu književnog delovanja, što je u određenoj meri ostavilo otvoren prostor pre svega za nagrađivanje i pesničkog stvaralaštva. Imajući to na umu i gledajući kako se nagradom Književni plamen polako iscrtava jedna lepa mapa književnog sveta, žiri je uz vođstvo predsednika pogledao u pravcu lirskog stvaralaštva, ali i esejistike i kulturnog posredovanja, pri tome je uz uvažavanje geopoetike i razlika kultura pogledao u pravcu slovenskih i istočnih predela. Tako je u svom radu žiri na inicijativu velikog pisca prepoznao visoke vrednosti i izuzetnost poezije i esejistike čuvenog poljskog pesnika Adama Zagajevskog – kaže se u saopštenju Žirija.

Žiri posebno naglašava da nimalo nije slučajno da će nagrada Književni plamen stići u ruke pisca koji je u jednom svojem čuvenom eseju tražio da se – očuva vatrenost:

– Zagajevski je pesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada. Rođen u Sovjetskom Savezu, zapravo, Ukrajini, odrastao i školovan u Poljskoj, živeo je i radio, bio u posebnoj vrsti izbeglištva, u Francuskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu. On je visoko nagrađivani svetski, evropski i poljski pesnik, vrstan esejista, prevodilac pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek stereotipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svojih prethodnika, velikih poljskih pesnika, ali i neko ko je umeo da odbaci svoje mladalačke zablude i preterivanja. Zagajevski je posvedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove vidi i svet i sebe. U delu Zagajevskog velika književna imaginacija je zatečena u rečima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmerenosti lirskog izraza. Književni plamen je tako nagrada koja ukazuje na još jedan umetnički bitan opus, na dela i autora koji jasno pokazuju šta je vrednost umetnosti, šta je njeno pozvanje i u savremenom svetu, kako umetnost i kritički stav samo kada idu zajedno čine skladnu vrednosnu celinu.


Književni plamen

Nagradu Književni plamen osnovala je izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine kada je dodeljena velikom peruanskom i svetskom piscu Mariju Vargasu Ljosi. Mario Vargas Ljosa, u svom uticajnom eseju po kojem je nagrada dobila ime, kaže da je „književnost plamen koji nas umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva“.

Za nagradu zasnovanu na ovom čuvenom eseju o „književnom plamenu“, slavni nobelovac je vezao celinu svoga dela, dao joj je i svoje ime i pečat svoga književnog opusa. Mario Vargas Ljosa je za novouspostavljenu internacionalnu nagradu vezao svoje delo i delovanje tako što je sa svojim izdavačem, Novom knjigom iz Podgorice, potpisao Osnivačku povelju nagrade i postao njen saosnivač, što ovu internacionalnu nagradu svakako čini jedinstvenom u svetu.


Nagrada će Adamu Zagajevskom biti uručena početkom 2019. godine.

Osim samog Marija Vargasa Ljose 2015. godine, dobitnici ove nagrade su 2016. italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine nobelovac Orhan Pamuk.

Izjava Zagajevskog povodom nagrade Književni plamen

 Veoma me je iznenadilo saznanje da sam ovogodišnji dobitnik nagrade „Književni plamen”. Bilo je to istovremeno i iznenađenje i velika čast, jer je lista dosadašnjih dobitnika ove nagrade izuzetna i prosto neverovatna. Svi oni, kao i Mario Vargas Ljosa, na mestu predsednika žirija koji je dodjeljuje, i te kako daju na značaju toj nagradi. A širinu interesovanja za književnost očigledno ne definiše geografska veličina zemlje, što je Crna Gora ovom nagradom i pokazala.

Osnivači Međunarodne književne nagrade Književni plamen su Mario Vargas Ljosa i Nova knjiga iz Podgorice.

Pesničke knjige Adama Zagajevskog Antene i Nevidljiva ruka, kao i knjiga eseja Odbrana vaternosti objavljene su u izdanju Arhipelaga.

Podelite sa prijateljima:
Share