80 godina od rođenja Danila Kiša

plakat-Danilo Kiš, 80 godinaPovodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag kao ekskluzivni izdavač dela ovog pisca za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, organizuje multimedijalni program Danilo Kiš, 80 godina koji će se odigrati sutra u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, biće priređen razgovor Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma. U ovom razgovoru učestvuju pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović. Moderator je književna kritičarka Tamara Krstić.

U drugom delu programa publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša “Noć i magla”. TV drama “Noć i magla” je prikazana na Radio televiziji Beograd u januaru i julu 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević. TV dramu “Noć i magla” publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina.

* * *

pisci-Danilo-KIS
Danilo Kiš

U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani “Mansarda” i “Psalam 44”, potom knjige iz porodičnog ciklusa: “Rani jadi”, “Bašta, pepeo” i “Peščanik”, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedija mrtvih” i posthumno objavljena knjiga “Lauta i ožiljci”, “Pesme/Elektra” i knjiga drama i filmskih scenarija “Noć i magla”.

Ranije je Arhipelag objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige koji obuhvataju “Čas anatomije”, “Gorki talog iskustva”, kao i “Poslednje pribežište zdravog razuma”, knjigu izabranih eseja u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka.

Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, pokazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva.

Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“, navodi se u saopštenju Arhipelaga.

 

Podelite sa prijateljima:
Share