8. Međunarodni književni festival u Novom Sadu

Plakat_Međunarodni festival_Novi Sad

Osmi Međunarodni književni festival u Novom Sadu zvanično počinje večeras na Trgu mladenaca, pod kapijom pod čijim lukom je dosad nastupilo više od 250 domaćih i stranih pesnika, prenosi RTV.

Festival će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, a goste će pozdraviti i umetnički direktor, književnik Jovan Zivlak.

U dosadašnjih sedam manifestacija na Trgu mladenaca, kao i u drugim prostorima ukupno je učestvovalo više od 600 pesnika i drugih stvaralaca. Pored najbrojnijih srpskih pisaca, gosti su dolazili iz cele Evrope, kao i iz SAD, Nigerije, Sudana, Tunisa…

Ove godine manifestacija će trajati četiri dana, a pesničke reči biće izgovarane na petnaestak jezika, najavilo je Društvo književnika Vojvodine.

Prve večeri nastupiće jedan od vodećih nemačkih pesnika i značajna ličnost u sferi knjige, direktor “Hanzer ferlaga” Mihael Kriger, istaknuti predstavnik rumunske poezije Joan Es. Pop, francuska pesnikinja i pijanistkinja Lor Kambo, dobitnik Forvardove nagrade Škotlanđanin A. B. Džekson, vodeći danski predstavnik neliričarske poezije Tomas Krogsbel, nagrađivani i cenjeni kubanski pesnik Viktor Rodrigez Njunjes, kao i značajni srpski pesnik Bratislav Milanović.

Na otvaranju će svirati gudački kvartet mladih novosadskih muzičara “Il Belpaese”.

Prethodno će u Klubu Absolut publika moći da prati razgovor sa Lor Kambo i Mihaelom Krigerom, koji će voditi Tanja Pekić i Stevan Bradić, kao i da vidi performans koji će izvesti pesnici Jan Vagner i Bratislav Milanović.

U okviru festivala, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, 28. avgusta, biće održan i simpozijum na temu “Književnost otpora – autonomija, subverzija, ironija”.

Za 28. avgust najavljeno je i svečano uručenje Međunarodne nagrade Novi Sad, koju je ove godine dobio Mirča Kartaresku.

Više informacija o učesnicima festivala i programu mogu se videti na stranici Međunarodnog novosadskog književnog festivala.

Podelite sa prijateljima:
Share

2 Comments on “8. Međunarodni književni festival u Novom Sadu”

Comments are closed.