7. Književna kolonija – Buljarica 2022.

Jedina stalna književna kolonija koja se održava u Crnoj Gori, počev od 2014. godine, biće ovog septembra realizovana po sedmi put. Kolonija je regionalnog karaktera i do sada je ugostila više od 40 pisaca iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH.

Književna kolonija

Koncipirana kao promovisanje dijaloga između autora koji baštine istu jezičku matricu, kolonija je prvenstveno okrenuta ostvarivanju saradnje među piscima i književnim asocijacijama. Tako je ustanovljena saradnja sa evropskom mrežom pisaca TRADUKI, festivalom KROKODIL iz Beograda i brojnim regionalnim izdavačima.

Kao i tokom prethodnih kolonija, izabrana tema će biti platforma za dijalog između pisaca, a njihova razmišljanja i kritički stavovi će u formi bloga biti objavljeni na portalu za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

Branimir Ćosić u vrzinom kolu života i smrti

Na Književnoj koloniji #7 će učestvovati: Tanja Bakić, crnogorska pjesnikinja i esejista, prevodilac Tagorea i Orvela, pjesnik Valerio Orlić iz Rijeke, autor dvadesetak pjesničkih zbirki, osnivač Hrvatskog književnog društva, pokretač uglednih književnih časopisa i festivala, Maša Seničić iz Beograda, pjesnikinja i scenaristkinja, audiovizelni esejista, prozaista Sven Popović iz Zagreba, vunderkind hrvatske književnosti pjesnik i rok-poeta Milenko-Braco Subotić iz Podgorice, frontmen alternativnog benda VRPCA, Danilo Lučić, pjesnik i prozni pisac iz Beograda, urednik književnog portala GLIF, kao i mlada nagrađivana pjesnikinja iz Kotora Barbara Delać.

Aktivnosti i programe kolonije vodiće književnik Đorđe V.Gregović.

Tokom sedmodnevnog trajanja kolonije, pisci će izvesti književni performans na umjetničkom festivalu STAY TUNE u Budvi, a nastupiće i u Dvorcu Kralja Nikole u Baru, navedeno je u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:
Share