7 fotografija Marka Tvena

Mark_TVEN_clipboard
Mark Tven. Foto: themorgan.org

Semjuel L. Klemens, poznatiji kao Mark Tven, rođen je 1835. Pseudonim po kojem je poznat u svetu počeo je da koristi 1863, kada je radio kao novinar reporter. Svoju karijeru Mark Tven je  gradio kao putopisac, romansijer, predavač, pisac kratkih priči, društveni komentator. Umro je 1910. kao jedan od najpoznatijih svetskih pisaca.

2010. godine u Americi je obeleženo 175 godina od rođenja Marka Tvena. Tim povodom sačinjena je izložba autorovih rukopisa, pisama, crteža, originalnih ilustracija i fotografija. Izložba je održana u Biblioteci Morgan u Njujorku, a njen cilj je bio da prenese suštinu Tvenovog često oporog humora i filozofije, kao i da istraži centaralnu temu njegovog rada – kritički stav prema brzoj modernizaciji Amerike.

Mark_TVEN_clipboard_2
Rukopis Marka Tvena. Foto: themorgan.org

Neki od rukopisa, kao i pisma i beleške, zatim portret pisca i njegova karikatura, čiji je on sam autor, moguće je pogledati na sajtu >> The Morgan Library.

Na istoj stranici nalazi se i serija od 7 fotografija Marka Tvena čiji je autor Albert Bigelow Paine (1861-1937). Ova serija, nastala 1906. prikazuje pisca kako se na tremu kuće u Dablinu (Nju Hempšir) opušta u stolici za ljuljanje, pušeći cigaru. Svaku fotografiju prati Tvenova autoironična napomena o misaonom procesu kroz koji pisac prolazi. Na kraju proces se završava lažnim samozadovoljstvom u vidu rečenice “Oh, nema veze, mislim da sam dovoljno dobar samim tim što sam ja”.

Ova serija “moralnih fotografija” kako ih je pisac nazvao očigledan su primer Tvenovog razigranog duha i njegove sklonosti ka humoru.

Svih sedam fotografija ciklusa mogu se pogledati >> ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share