68. NIN-ova nagrada: romani u užem izboru

Prva polovina januara za domaću književnost označava i stavljanje u centar pažnje medija i javnosti dodelu nagrade za najbolji roman prethodne godine, koju dodeljuje nedeljnik NIN. Poslednji broj ovog nedeljnika u 2021. godini doneo je i tekst o književnoj produkciji i stavovima članova žirija. Romani u užem izboru predstavljeni su u aktuelnom broju NIN-a.

romani u užem izboru

Sumirajući utiske o prošlogodišnjoj književnoj produkciji, Marija Nenezić, članica žirija, je istakla da “između, u većini slučajeva, neuspelog ili samo pukog artističkog poigravanja tekstom i uspelih izvedbi autorske zamisli, opstaju teme sećanja, odrastanja, traganja za poreklom i potvrđivanjem identiteta kroz preispitivanje prošlosti, urbana tematika savremenog otuđenog čoveka zbunjenog pred sadašnjicom u ubrzanju i uplašenog od neizvesne budućnosti“.*

Na ovogodišnji konkurs za NIN-ovu nagradu stiglo je ukupno 225 naslova, a od toga 19 knjiga nije ispunilo odredbe važećeg pravilnika. U konkurenciji se tako našlo 196 romana. U širem izboru odabrano je 43 romana, dok je u uži izbor ušlo 17.

Pre 50 godina NIN-ovu nagradu je dobio Miloš Crnjanski za Roman o Londonu. 1971. godine u Jugoslaviji štampano je više od 40 novih romana, pa je doneta odluka da se rad članova žirija ograniči na dve godine i da se u njega uključe “aktivni kritičari iz vanbeogradskih literearnih krugova”, podseća NIN.

NIN-ov žiri koji radi u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsednik žirija), načinio je drugu selekciju romana koji konkurišu za roman godine za 2021.

Romani u užem izboru za NIN-ovu nagradu

 1. Milica Vučković: SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA (Booka)
 2. Boško Tomašević: PREDEO KROZ KOJI SE PROBIJAM (Presing)
 3. Ilija Đurović: SAMPAS (Treći trg / Srebrno drvo)
 4. Elvedin Nezirović: ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOVORITI (Laguna)
 5. Milena Marković: DECA (LOM)
 6. Milica Sniva: SIMPTOMI (Partizanska knjiga)
 7. Nebojša Milenković: SAVRŠEN ANTITALENAT ZA SREĆU (Akademska knjiga)
 8. Vladimir Kopicl: ŠPANSKA ČIZMA (Laguna)
 9. Nenad Racković: SLUZ I ŽUČ (Laguna)
 10. Branko Ćurčić: IZ MRAKA (Književna radionica Rašić)
 11. Srđan V. Tešin: MOKRINSKE HRONIKE (Arhipelag)
 12. Bojan Babić: KAKO SE JEDE NAR (Partizanska knjiga)
 13. David Albahari: POGOVOR (Čarobna knjiga)
 14. Nina Savčić: U LANCIMA (Arhipelag)
 15. Laslo Blašković: CARINSKA ULICA U NOVOM SADU (Arhipelag)
 16. Aleksandar Novačić: KO JE UBIO GOGOLjA? (Logos)
 17. Siniša Tucić: POPINO PRASE (Zenit books)

Sledećeg četvrtka u nedeljniku će biti objavljeni intervjui finalista iz najužeg kruga, a 24. januara, oko podneva, ime 68. dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

Šest finalista:

NIN-ov žiri na sednici održanoj 15. januara 2022. od sedamnaest naslova iz užeg izbora odabrao je šest romana za finale:

Ilija Đurović: SAMPAS (Treći trg/Srebrno drvo)
Elvedin Nezirović: ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOVORITI (Laguna)
Milena Marković: DECA (LOM)
Vladimir Kopicl: ŠPANSKA ČIZMA (Laguna)
Srđan V. Tešin: MOKRINSKE HRONIKE (Arhipelag)
David Albahari: POGOVOR (Čarobna knjiga)


Milivoje Pavlović je u razgovoru sa laureatom NIN-ove nagrade za najbolji roman koji je objavljen 1971. upitao Miloša Crnjanskog da li je rad na romanu i fizički posao, na šta je Crnjanski odgovorio:

Sasvim tako. Roman o Londonu sam svojom rukom prekucavao pet-šest puta. Možete misliti koliko me je to zamorilo. Rukopis mi je takav da ga ni bog-otac ne može dešifrovati: zato sam primoran da sve radim sam… Pisati danas roman, to je konjski posao. Lekari to znaju, znaju i ljudi u osiguravajućim društvima. U Geteovo doba, kad se pisalo stojeći, bilo je podnošljivije nego sada: sediš satima pogrbljen i preturaš po rukopisima nespokojnim.

*NIN, broj 3705, 30. decembar 2021.

Podelite sa prijateljima:
Share