61. Beogradski sajam knjiga – KNJIGE U RUKE

bgd-sajam

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga ove godine održava se od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Knjige u ruke”. Ove godine na Sajmu će biti oko 1000 izlagača, a zemlja počasni gost je Islamska republika Iran.

Na Sajmu knjiga će učestvovati najmanje 10 izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku iz oblasti iranistike, religije, gnosticizma, zatim naslove savremene iranske književnosti, knjige za decu i omladinu i knjige iz kinematografije.

Kao mesto susretanja ideja i mišljenja, Sajam knjiga će i ove godine organizovati Festival mladih – predstavljanje mladih stvaralaca iz različitih oblasti umetnosti, a radi afirmacije knjige i čitanja, uz pisce i izdavače, o iskustvu čitanja govoriće i istaknuti pojedinci iz različitih društvenih oblasti – privrede, politike, sporta, crkve, u okviru programa ”Šta je knjiga meni”.

foto-bg-sajam-knjiga

Fokus ovogodišnjeg programa Sajma knjiga, kroz tribinske i promotivne programe, kao i tematske izložbe, biće usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture.

U okviru sajma biće održane izložbe “Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti”, izložbe o Petru Kočiću, “Jasenovac, anatomija zaborava”, “Negujmo srpski jezik”, izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića i tribine o evropskoj književnosti, srpskoj književnosti u domaćem filmu, novim srpskim pesnikinjama i prevođenju jugoslovenske književnosti.

Pored toga, najavljene su i tribine polemičkog usmerenja o temama od značaja za knjigu i kulturu danas “Arena od reči”, i program “Pisci u fokusu” sa inostranim piscima gostima sajma, kao što su Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova.

Školski dan 61. sajma biće četvrtak 27. oktobar, pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara, a organizatori Sajma očekuju da će ovogodišnja poseta biti oko 150000 posetilaca.

Raspored izlagača po halama pogledajte >> ovde.

Više informacija o gostima i programu Sajma knjiga na zvaničnoj stranici >> www.sajamknjiga.rs

Podelite sa prijateljima:
Share