6 knjiga u najužem izboru za nagradu “Zlatni suncokret”

U užem izboru za nagradu “Zlatni suncokret” za 2017. godinu našlo se 12 knjiga od preko 200 naslova koje je razmatrao žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Sa svojim romanima kandidati za “Zlatni suncokret” su Predrag Marković sa delom “Zavodnik ništavila” u izdanju kuće Solaris iz Novog Sada, Vida Ognjenović (“Maksimum”, Arhipelag, Beograd), Bojan Krivokapić (“Proleće se na put sprema”, Red box, Beograd), Franja Petrinović (“Popravljač ogledala”, Akademska knjiga, Novi Sad) i Vladimir Pištalo (“Sunce ovog dana”, Agora, Zrenjanin).
U užem izboru su i pesničke zbirke “U obruču” Bojane Stojanović Pantović (Povelja, Kraljevo), “Skrivenosti” Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i “Mapa” Gojka Božovića (Povelja, Kraljevo), kao i zbirke priča “Naknadne istine” Darka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), “Kao u sobi sa ogledalima” Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd) i “Put u juče” Tibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad).

Žiri je u uži izbor uvrstio i knjigu eseja “Preko veka” Dragana Hamovića (Povelja, Kraljevo).

Knjige iz užeg izbora za “Zlatni suncokret” svedoče, kako je primetio žiri, o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti.

U najuži izbor žiri je je uvrstio pesničku zbirku “Skrivenosti” Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad), zbirku priča “Kao u sobi sa ogledalima” Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd), romane “Maksimum” Vide Ognjenović (Arhipelag, Beograd), “Proleće se na put sprema” Bojana Krivokapića (Red box, Beograd), “Popravljač ogledala” Franje Petrinovića, (Akademska knjiga, Novi Sad) i “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala (Agora, Zrenjanin).

Uprkos međusobnim poetičkim i “političkim” razlikama, knjige uvrštena u najuži izbor su izraz suštinski važne borbe književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti, saopštio je žiri.

Primetno je da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija, ocenili su članovi žirija. Utisak žirija je da je prekomernost istorije prizvala realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom.

U poeziji, kako navode, često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost.

Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

U javnosti poznata i kao “Vitalova nagrada” dodeljuje se 21. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine. Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Svetlana Slapšak za roman “Ravnoteža”.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share