59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

pisci-liu-dženjun
Liu Dženjun

Predstojeći Sajam knjiga u Beogradu biće otvoren pod sloganom „Vreme je za knjigu“, a trajaće od 26. oktobra do 2. novembra. Počasni gost ove godine je Narodna republika Kina čiji će moto biti “Knjige produbljuju prijateljstvo i saradnju”. Kina će svoju kulturu i izdavaštvo predstaviti na 1.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora uz prateći program i prisustvo reprezentativnih književnika te zemlje, među kojima su: A Lai, Cao Vensjuen, Liu Dženjun,, Li Er, Lao Ma, Mai Đija, Vang Sjufeng, Si Čuan, Ju Hua, Džao Lihung, Džang Juežan.

Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi organizatora i izdavača biće u osnovi i ovog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Na ceremoniji svečanog otvaranja učesnike Sajma će pozdraviti poznati kineski romansijer Liu Dženjun i akademik Miloš Tešić.

Na ovogodišnjem Sajmu učestvovaće 500 izlagača, od kojih je 71 iz Kine. Pored Kine na ovogodišnjem Sajmu učestvuju i izdavači iz Francuske, Irana, Japana, Belorusije, Grčke, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke, Angole, zatim iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Kao počasni gost narednog Sajma knjiga, koji će se održati 2015. godine, svoju književnost i kulturu će posebno predstaviti Indija.

Program

Pored >> predstavljanja autora i tema iz Kine kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi biće usmeren na obeležavanje tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu:
1. 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Karadžića
2. 150 godina od rođenja Branislava Nušića
3. 100 godina od početka Prvog svetskog rata

Osim toga posetioci Sajma će moći da prisustvuju i razgovorima koji će se voditi u okviru Foruma čije će teme biti:
Knjiga i mediji – između sužene i složene slike književnosti i izdavaštva; Srpska enciklopedistika i kapitalni izdavački projekti u Srbiji; Izdavaštvo za decu u Srbiji – stvaralačka igra, obrazovni resurs, industrija; Mlada srpska poezija – šta piše, šta joj se događa?; Ekranizovana književnost – od književnosti do filma; “Jugosfera” za početnike – potrebe, mogućnosti i pravila kulturnih kontakata u našem regionu; Književnost između tržišta i vrednosti – kako savremena književna dela (p)ostaju kanonska?; Vreme smrti Dobrice Ćosića – književnost u izgradnji istorijske samosvesti; Vek bez Jovana Skerlića; Izlazak Nastasijevića u nemački jezik – pesnik srpske palanke ili evropska veličina?; Srpski kulturni i izdavački prostor – spoljne granice i unutrašnja ograničenja; Stub sećanja Miodraga Pavlovića – ka kontinuitetu srpske pesme i kulture; Svetlana Velmar Janković – pogled u Beograd…

plakat-sajam-2014

Strani autori, gosti ovogodišnjeg Sajma biće: Mark Tompson, Toni Parsons (Velika Britanija), Kristof Morija (Francuska), Robert Hodel i Tomas Plecinger (Nemačka), Jan Sonergor (Danska), Dimitris Sotakis (Grčka), Sahar Delijani (Iran), Gustav Murin, Dušan Mitana (Slovačka), Petar Milošević (Mađarska), Igor Mandić (Hrvatska), Danko Šipka (SAD), Dževad Karahasan, Emir Imamović (Bosna i Hercegovina), Risto Lazarov (Makedonija)…

Program za decu

Programi posvećeni deci i mladima, izvedeni u formi radionica i tribina u organizaciji Sajma knjiga, ponovo će biti pred zainteresovanim posetiocima u dečjem paviljonu u hali 2b. Od ponedeljka do nedelje, u Dečjem paviljonu, prema programu čiji je autor književnica Gordana Maletić, odvijaće se “BESKRAJNA PRIČA” – susreti dece i pesnika, programi o prozi za decu, avanturističkoj, eksperimentalnoj i putopisnoj prozi, radionica bajki, priče o humoru i hororu, o biljkama i životinjama, razgovor o nesnimljenim Nušićevim Hajducima…

* * *

Kao i prethodnih godina određeni su i datumi za školski dan – koji podrazumeva organizovane posete učenika, studenata, profesora i školskih bibliotekara, kao i niz njima namenjenih pratećih programa – ove godine je to 30. oktobar, kao i porodični dani – 27. i 28. oktobra 2014. godine, kada će porodicama biti omogućena poseta Sajmu knjiga uz poseban popust.

U okviru Beogradskog sajma knjiga i ove godine biće dodeljene nagrade: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga. Ove nagrade dodeljuju se izdavačkoj produkciji i delima koja po svom kvalitetu i po značaju naučnog i umetničkog dostignuća predstavljaju izuzetan napor izdavača, urednika i pisaca. Osim ovih, od 2007. godine dodeljuje se i Nagrada “Dositej Obradović”, i to stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Više o svemu na sajtu >> Beogradskog sajma knjiga.

Podelite sa prijateljima:
Share