Prevod kriminalističkog romana NEVIDLJIVI ČOVEK IZ SALEMA

EvroBook-Nevidljivi covek iz SalemaIzdavačka kuća Evro Book, nedavno je objavila roman Nevidljivi čovek iz Salema švedskog autora Kristofera Karlsona. U pitanju je nagrađena, veoma interesantna mešavina trilera i krimi romana napisana odličnim stilom, prepoznatljivim za skandinavske autore ovog žanra. Roman je sa engleskog preveo Bogdan Cvetković.

Čuvaj se onih koji su ti najbliži…

Prošlosti se ne možemo osloboditi, snovi će se kad-tad preobraziti u košmar, a ni prijateljstva nisu imuna na mržnju.

Krajem leta 2013. mlada žena je ubijena u Stokholmu, u stanu-svratištu koji koriste žene s ulice. Tri sprata iznad živi Leo Junker, policajac iz Unutrašnje kontrole, najomraženijeg sektora policije, koji špijunira i cinkari sopstvene kolege. Još gore od toga, Leo je suspendovan zbog velike greške: tokom takozvane Gotlandske afere jedan policajac je nastradao, a on je držao pištolj. U međuvremenu, po stokholmskim predgrađima počinje potraga za ubicom žene, a Leo sve ozbiljnije sumnja da je u njeno ubistvo upleten neko iz njegovog neposrednog okruženja. Uporedo s lovom na ubice i izdajnike, raspliće se i priča o Leovoj prošlosti.

Kristofer Karlson rođen je i odrastao u Halmstadu na zapadnoj obali Švedske. Diplomirao je kriminologiju na Univerzitetu u Stokholmu, gde danas predaje.

Godine 2013. objavio je prvi roman iz serijala o problematičnom policijskom inspektoru Leu Junkeru,Nevidljivi čovek iz Salema. Švedska Akademija autora kriminalističkih romana proglasila je ovo delo kriminalističkim romanom godine. Godinu dana kasnije, Karlsonov prvi roman o Leu Junkeru ušao je u uži izbor za ugledno priznanje Glas Ki Avord.

Iako veoma mlad, Kristofer Karlson se izdvojio kao majstor složenog psihološkog portreta i autor koji je stekao nepodeljenu naklonost publike i kritike.

Podelite sa prijateljima:
Share