Razgovor o knjizi Ane Ristović u SKD

arhipelag-Ana Ristovic ČistinaAna Ristović, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih pesnikinja, biće danas gost Razgovora s razlogom, u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) s početkom u 20 časova.

Neposredan povod za ovaj razgovor jeste nova knjiga pesama Ane Ristović Čistina koja je pre nekoliko meseci objavljena u izdanju Arhipelaga. Pored autorke u razgovoru učestvuju književni kritičari Predrag Petrović i Gojko Božović, a program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Pesme u knjizi Čistina pretvaraju elemente neposredno dostupne urbane stvarnosti u poeziju. U pesmama Ane Ristović reč je o intenzivnom odnosu, o snažnoj potrebi da poezija bude glas iz svakodnevice i da, govoreći o stvarnosti, otkriva unutrašnje drame modernog čoveka. Ali u pesmama u knjizi Čistina stvarnost nije samo standardna svakodnevica. Ove pesme prepoznaju novu i praktično jednako prisutnu i uticajnu stvarnost u virtuelnim prostorima interneta i socijalnih mreža. Uzbudljivo i promišljeno, neposredno i otkrivajuće.

Ana Ristović (1972, Beograd) do sada je objavila osam knjiga pesama. Dobitnica je „Brankove nagrade“, nagrade „Branko Miljković“, nemačke nagrade „Hubert Burda“ za mladu evropsku poeziju (2005), kao i nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ i „Disove nagrade“ za pesnički opus (2014). Njene pesme su prevođene na brojne jezike i zastupljene su u u više domaćih i stranih antologija. Pored toga što piše poeziju, prevodilac je sa slovenačkog jezika, s kojeg je do sada prevela više od 20 knjiga savremene slovenačke proze i poezije.

Podelite sa prijateljima:
Share