DOKTOR ŽIVAGO: novo izdanje Pasternakovog romana

nova knjiga plus-Doktor-Zivago-v-1Nedavno je Nova knjiga plus objavila novo izdanje romana Doktor Živago Borisa Pasternaka.

Reč „živago“ nosi koren ruske reči жизнь, koja označava život što je ujedno najveća i najvažnija tema romana. Jedan od najpoznatijih političkih romana XX veka, budući da je radnja većim delom smeštena u pozadini ruske revolucije, govori o čoveku razapetom između dve žene.

Doktor Živago, dirljiva priča o životu i ljubavi pesnika-lekara Jurija Živaga tokom ruske revolucije,  ima dva paralelna toka: lični i ljubavni na jednoj strani i društveno-politički, na drugoj. Jurij Živago, želeći da zaštiti svoju porodicu, odvodi je iz Moskve, a skrovište nalazi u visoravnima Urala. Odvodeći porodicu, biva upleten u borbu između crvenih i belih , kao i u ljubavnu vezu sa prelepom sestrom Larom. Ljubavna priča Jurija Živaga umnogome će biti uslovljena okolnostima proisteklim iz ambijenta ruske revolucije i kasnije građanskog rata.

Roman Borisa Pasternaka prvi put je objavljen 1957. godine, nakon što ga je italijanski izdavač Feltrinelli prokrijumčario iz Rusije, i objavio u dva izdanja, prvo na ruskom i potom i na italijanskom jeziku. Sledeće godine roman je objavljen na engleskom, a zatim i na još osamnaest jezika.

Boris Pasternak je dobio Nobelovu nagradu za roman Doktor Živago 1958. godine. Međutim, kako je tadašnja vlast, na čelu sa Nikitom Hruščovim, bila nezadovoljna tematikom romana, a i samu nagradu doživljavala kao provokaciju Zapada, navela je  Pasternaka da se odrekne nagrade. Roman je ponovo objavljen 1988. godine i tada je Nobelova nagrada namenjena Borisu Pasternaku uručena njegovom sinu.

 

Podelite sa prijateljima:
Share