Marisol Misenta dobitnica nagrade “Astrid Lindgren” za dečju književnost

Marisol Misenta Isol
Foto: guardian.co.uk

Argentinska književnica i ilustratorka Marisol Misenta, poznatija kao Isol, ovogodišnja je dobitnica jedne od najznačajnijih svetskih nagrada za dečju književnost “Astrid Lindgren”, prenose mediji.

U obrazloženju žirija je istaknuto da je Isol uspela da deci razotkrije apsurdnosti sveta odraslih. Ona polazeći od dečjeg jasnog pogleda na svet, postavlja njihova pitanja snagom umetničkog izražavanja i nudi iskrene odgovore. Sa tamnim stranama egzistencije ona se bori putem humora i lakomislenosti, svojstvenih dečjem poimanju sveta.

Isol (Marisol Misenta) je rođena , u Buenos Ajresu, 1972. godine. Ilustrovala je više od 10 svojih knjiga i nekoliko tuđih. Prvu knjigu je objavila 1997. pod nazivom “Pasji život” (“Vida de perros”) o dečaku koji nalazi sličnosti između sebe i svog psa. Njena dela objavljivana su u dvadesetak zemalja.

U oceni žirija istaknuta je i sposobnost autorke da istražuje nove oblike pisanja i vizuelnog predstavljanja teksta. Njena knjiga “Tener Un Patito Es Util” je predviđena da se čita iz dva različita pravca, čime se nude dve različite priče: jedna je iz perspektive dečaka, dok je druga iz perspektive patke. Druga knjiga, “Nocturno” je o snovima, i štampana je fluorescentnim slovima tako da se može čitati u mraku.

Pored pisanja i crtanja, Isol je poznata i kao pevačica i kompozitorka.

Nagradu “Astrid Lindgren”, ustanovila je švedska vlada, a prvi put je dodeljena 2002. godine, nakon smrti slavne švedske književnice, najpoznatije po serijalu knjiga o avanturama Pipi Duge Čarape.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su Moris Sendik i Filip Pulman. Prošle godine nagrada je dodeljena holandskom piscu Gusu Kuijeru, čije se knjige bave modernim društvenim problemima viđenim očima dece.

Svečanost uručenja nagrade održava se u julu u Stokholmu.

 

SINHRO.rs

Podelite sa prijateljima:
Share

One Comment on “Marisol Misenta dobitnica nagrade “Astrid Lindgren” za dečju književnost”

Comments are closed.