34. Pesnička noć u Velestovu

34. Pesnička noć u Velestovu će se ove godine održati od 19. do 21. avgusta na više lokacija u selu Velestovo i u Ohridu. U programu su predviđena tri pesnička čitanja na kojim će učestvovati desetak pesnika iz zemlje i iz inostranstva, biće otvorena likovna izložba.

Velestovo

Održaće se i radionica kreativnog pisanja i inovativno interpretiranje poezije namenjeno mladima u regionu, kao i debata o važnosti književnog prevoda i ulozi pejzaža u književnosti kojoj je jedan od ciljeva i podizanje ekološke svesti.

Zvanično program počinje u petak, 19. avgusta, u 21h tradicionalno u Velestovu, u centru sela sa pesničkim portretom makedonske pesnikinje Lidija Dimkovske. O njenom pesničkom stvaralaštvu besediće Sašo Ognenovski, a specijalni gosti i ove godine biće seminaristi koji posećuju 55. Letnju školu Međunarodnog seminara Makedonskog jezika, literature i kulture UKIM-a.

Posle pesničkog portreta, iste večeri od 22 časa, u tremu crkve „Uspenje Presvete Bogorodice“ u selu Velestovu biće otvorena likovna izložba Nikole Pijanmanova „Adamov plač.“

Program se nastavlja sledećeg dana, 20. avgusta sa projektom „OH READ – Pesnički vikend i radionica ѕa mlade u regionu”. Događaji će početi od 11 sati u prostorijama “Kasarne HAB” u Ohridu, kada je predviđena radionica za kreativno pisanje i inovativno interpretiranje poezije namenjena učenicima Ohridske gimnazije “Sv. Kliment Ohridski” i drugim zainteresovanim mladima u regionu. Sa njima će iskustva spodeliti pesnici koji učestvuju u projektu OH READ: Selahatin Jolgiden (Turska), Manjola Nasi (Albanija), Valentina Bakti (Srbija), Dime Danov (Makedonija), Julijana Veličkovska (Makedonija).

Istog dana, sa početkom u 18 sati, u kafe baru „Šila“ u Ohridu, održaće se i internacionalno pesničko čitanje na kome će nastupiti spomenuti pesnici projekta OH READ, kao i drugi pesnici učesnici festivala: Kim Simonsen (Farska ostrva), Lidija Dimkovska (Makedonija), Aleš Mustar (Slovenija), Ana Golješka Džikova (Makedonija) i Ziran Jakimoski (Makedonija). U okviru čitanja predviđena je i kratka debata o značaju književnih prevoda.

Velestovo
Velestovo

Festival se završava u nedelju, 21. avgusta sa još jednim internacionalnim pesničkim čitanjem, „Poezija – Zalazak“ koje će se održati u prirodi, na lokaciji u selu Velestovu koja se nalazi u nacionalnom parku „Galičica“, a na kome će nastupiti svi učesnici festivala, a debatovaće se i o ulozi pejzaža u književnosti čime bi podigli svest o ekologiji.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture, Opština Ohrid, Komercijalna Banka, kao i program READ – Regionalna mreža o kulturnoj raznolikosti, podržan od strane Evropske unije i drugih sponzora i prijatelja manifestacije.

Podelite sa prijateljima:
Share