33. PESNIČKA NOĆ U VELESTOVU

33. pesnička noć u Velestovu održaće se od 20. do 22. avgusta na više lokacija u selu Velestovu i u Ohridu. Ovo izdanje je posvećeno poeziji Rista Lazarova, a biće postavljena i likovna izložba „Otac i sin Upevče“.

PESNIČKA NOĆ U VELESTOVU

Manifestacija Pesnička noć u Velestovu će biti otvorena u petak, 20. avgusta u 21:00 u selu Velestovu, sa nastupom gitariste Martina Mileskog iz Ohrida. O delu Lazarova govoriće prof. dr Dimitar Pandev, a stihove će interpretirati glumac Jovan Cvetkovski. Voditeljka programa će biti Marina Dimovska.

Nakon toga, na tremu crkve „Uspenje Sv. Bogorodice“ u Velestovu, iste večeri, 20. avgusta, od 22:00 biće otvorena izložba „Otac i sin Upevče (mozaici i crkve)“ akademskih umetnika Slavka Upevče i Nikole Upevče iz Ohrida. OVom izložbom biće proslavljena 30. godišnjica otvaranja njihovog likovnog ateljea u Ohridu.

21. avgusta u 18:00 u kafe baru „Šila“ u Ohridu održaće se internacionalno pesničko čitanje na kome će se sa video projekcijom predstaviti Kristin Omarsdotir i Sigurbjorg Trastardotir, a ako situacija sa kovidom dozvoli, nastupiće i Nadija Rebronja iz Srbije i makedonski pesnik Andreja Al-Asadi.

Planirano je i treće pesničko čitanje, događaj „Poezija Sumrak“ koja bi ove godine trabala da se održi na čamcima u Ohridskom jezeru, ali ukoliko vremenske prilike i druge okolnosti to ne dozvole, čitanje će se održati na alternativnoj lokaciji u selu Velestovu. Za ovaj događaj planiran je nastup Nadije Rebronje (Srbija), kao i domaćih pesnika: Dolores Atanasova – Lori, Saše Ognenovskog, Ivane Jovanovske i Andreja Al-Asadija.

Događaji će biti organizovani u skladu sa preporukama Vlade i Ministarstva zdravlja za zaštitu od kovida sa smanjenim brojem posetilaca i na otvorenom.

I ove godine je manifestaciju podržalo Ministarstvo kulture, Opština Ohrid i od Komercijalna banka.

Podelite sa prijateljima:
Share