30. Književna kolonija Sićevo: PISMO UČESNIKA

KULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE KULTURA

Jubilarna, trideseta Književna kolonija Sićevo održana je od 14. do 19. septembra 2021. godine u organizaciji Niškog kulturnog centra i Društva književnika i književnih prevodilaca Niša.


Trideset godina isprepletanih trideset znakova kao koloseci koje čitaš zapisane su u vagon-restoranu voza Orijent ekspres pred sam njegov ulazak u Niš. Nekad se odavde dalje putovalo ekspres kočijom, kroz Sićevačku klisuru putem do Plovdiva, gde se nastavljala pruga do Carigrada.

Kad je pruga završena 1886. godine, vozovi su nastavili da kroz Sićevačku klisuru prevoze mnoge značajne ljude. Međutim, najvažnija osoba koja je izašla na stanicu Sićevo bila je Nadežda Petrović. Ona je 1905. godine okupila velika slikarska imena toga doba i organizovala prvu Umetničku koloniju Sićevo.

Književna kolonija Sićevo
30. Književna kolonija Sićevo. Foto: Dušan Mitić Car

Čitav vek i kasnije Sićevo tradicionalno postaje prvih dana jeseni privremeni dom slikara, književnika i svih zaljubljenika u umetnost.

Nije trebalo više od trideset sekundi da lepom pričom zaokupimo svu vašu pažnju. Ako ste stigli dovde, molimo nastavite, ali ne samo u ovom tekstu, nego priuštite sebi makar trideset sekundi kulture svakog dana. Verujte, lako prerasta u trideset minuta.

Trideset puta ponavljamo KULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE KULTURA odatle polazi svaki preporod. Trideset minuta nedeljno neka bude trideset minuta dnevno, i samo zamislite koliko je to vremena za nadgradnju i čvrsto stajanje na zemlji, od koje svi postajemo i koji svi postajemo ona.

30. Književna kolonija Sićevo. Foto: Dušan Mitić Car

Ova zemlja u Sićevu, kamenita, nedri najfinije vino i miris ramonde serbike. Feniks bilja koje iz smrti vaskrsava. Kao posle pričešća neka vaskrsne i naša želja za lepim, za dobrom vešću. Trideset puta još ponavljamo KULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE KULTURA i ponavljaćemo još za trideset godina Književne kolonije Sićevo sve dok nas ne čujete, pročitate, i kao svi mi kažete hvala, molim i drugi put i treći i trideseti.


Ljubivoje Ršumović, Slobodan Vladušić, Nenad Milošević, Živojin Žika Petrović, Igor Ril, Vlada Arsić, Ognjen Avlijaš, Bojan Savić Ostojić, Dušan Cicvara i Danijela Kostadinović

Podelite sa prijateljima:
Share