30 godina rada Izdavačke kuće Evro Book

Evro Book

Izdavačka kuća Evro Book 23. maja proslavila je jubilarnih 30 godina rada. Svečanost je održana u Belom dvoru, na Dedinju, u prisustvu brojnih zvanica iz sveta izdavaštva, kulture, umetnosti, medija i drugih sfera poslovanja s kojima ova kuća godinama uspešno sarađuje.

IKP Evro je osnovan davne 1989, kasnije je promenio naziv u Evro–Giunti, a 2015. godine urađen je ribrending, te je ova izdavačka kuća otad poznata kao Evro Book. Trideset godina praćenja svetskih trendova u izdavaštvu, osluškivanja želja čitalaca, negovanja lepe domaće i prevodne književnosti doveli su ih u sam vrh izdavaštva u Srbiji.

Na proslavi 30 godina rada Evro Booka, vlasnik i osnivač Novica Jevtić istakao je da su protekle godine bile godine uspona i padova: „Trideset godina tokom kojih je svako jutro bilo jedan mali pohod za očuvanje ljudi i firme, a svako veče svođenje računa posle još jedne pobede ili razočaranja. U prirodi je čovekovoj da, kad nešto stvara, želi da to traje što duže, zato sam danas zahvalan za svaku godinu koja je iza nas.”

Bogat opus Izdavačke kuće Evro Book najvećim delom čine knjige za decu. Omiljeni junaci kao što su Pepa prase, Trolovi, Tom i Džeri, Superkrila, Štrumpfovi, Helou Kiti, Džeronimo Stilton, Pčelica Maja, Betmen, Supermen, Kalimero i mnogi drugi, razvijali su dečju maštu i ljubav prema knjizi. Veliku pažnju čitalaca privlače edicije „Zaboravljene priče” i „Priče iz davnina”, kao i serijali „Džeronimo Stilton” i „Tea Stilton”, a za malo starije čitaoce, tu je i svetski hit, serijal „Hari Poter”.

Takođe, veliku pažnju Evro Book poklanja srpskoj istoriji, a među domaćom istoriografijom svakako se ističu monografije kraljeva iz Dinastije Karađorđević, među kojima je i najnovina, luskuzno opremljena knjiga „Petar I – kralj oslobodilac”, koju su od izdavača dobili svi gosti na poklon po završetku jučerašnje proslave jubileja.

Proglašen pobednik konkursa Tvoja reč

Izdavačka kuća Evro Book proglasila je pobednika Konkusa kreativnog pisanja „Tvoja reč”, koji je organizovala u saradnji sa Bookmate-om.

Evro Book

Konkurs je trajao osam meseci , od 10. jula 2018. do 29. februara 2019. godine, a za to vreme organizatoru je stiglo preko 400 radova mladih autora. Bookmate žiri se sastojao od tri člana: Uroš Timić (mladi autor), Aleksandra Mihajlović (autor) i Boris Popadić (novinar kompanije Ringier Alex Springer). Njihov zadatak bio je da od 400 radova izaberu 15 najboljih i da ih šifrovane proslede izdavaču, koji je potom izabrao najbolje debitantsko delo. Prvo mesto je osvojila mlada autorka Jelena Dramićanin. Kao nagradu Jeleni će Izdavačka kuća Evro Book objaviti roman prvenac u želji da nju i druge mlade autore podstaknе da razvijaju talenat za pisanje.

Jeleni Dramićanin pohvalnicu je uručila Milica Ašćerić, PR izdavačke kuće Evro Book, na proslavi jubileja 23. maja, na Belom dvoru, u prisustvu brojnih zvanica i televizijske ekipe koja je snimala ovaj značajan kulturni događaj.

Podelite sa prijateljima:
Share