3. Šekspir festival od 29. juna do 6. jula

vila-12

U godini kada se obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje.

Festival će se održati od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, u kojoj će se prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Dva viteza iz Verone. Glob teatar, London. Foto: sekspirfestival.org

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.

Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: “Olivije i Šekspir” Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona,  sa predstavom “Dva viteza iz Verone”.

Druge festivalske večeri na programu je predstava “Mera za meru”, pozorišne grupe “C kao cirkus” iz Atine.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje  jednog pozorišta iz Indije. “Kompani teatar” iz Mumbaja  izvešće “Bogojavljensku noć”.

Bogojavljenska noć. Kompanija Teatar, Mumbaj. Foto: sekspirfestival.org

U nedelju Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište izvešće pozorišnu predstavu “Perikle”, u režiji Nikite Milivojevića.

Kao poseban dogadjaj treba svakako izdvojiti i džez koncert inspirisan šekspirovim “Sonetima” u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave “Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

2015. godine Šekspir festival u Srbiji postaje deo međunarodne mreže Šekspir festivala – European Shakespeare Festival Network.

Detaljniji program možete videti na >> zvaničnoj stranici Festivala.

Podelite sa prijateljima:
Share