3. Festival dobitnika EUPL nagrade

3. Festival dobitnika EUPL nagrade održaće se 16. i 17. septembra, u ŠTRIK kafe knjižari (Vlajkovićeva 7, Beograd). Gošća festivala je književnica Daina Opolskajte (Litvanija).

Festival dobitnika EUPL nagrade

Festival dobitnika EUPL nagrade je osmišljen kao niz promocija knjiga koje su osvojile prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost, mesto gde se kroz razgovare sa autorkama i autorima, književnim kritičarima i prevodiocima predstavljaju najnoviji književni tokovi u Evropi.

Festival organizuju izdavačke kuće Arete, Štrik i Heliks.

Nagradu Evropske unije za književnost (European Union Prize for Literature – EUPL) osnovala je Evropska komisija 2008. kako bi, pomažući prevode odabranih, reprezentativnih dela iz zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata, podstakla kulturnu razmenu na evropskom kontinentu i pokrenula interkulturni dijalog. Sprovodi se i finansira u okviru programa Kreativna Evropa.

Prikaz romana NASLEĐE: Mračno zaveštanje porodičnog ugleda

Evropska komisija zadužila je konzorcijum koji čine Federacija evropskih i internacionalnih knjižara (EIBF), Savet evropskih pisaca (EWC) i Federacija evropskih izdavača (FEP) da organizuju nacionalne žirije i dodelu nagrada. Svake godine dodeljuje se dvanaest nagrada autorima proznih dela (romana i ponekad kratkih priča) iz 36 zemalja koje trenutno učestvuju u programu Kreativna Evropa.

Nacionalni žiriji svake treće godine biraju dobitnika iz svoje zemlje, tako da se tokom trogodišnjeg ciklusa nagradi po jedan predstavnik svih 36 zemalja.

EUPL je važna jer podstiče prevođenje književnosti malih zemalja sa čijih se jezika retko prevodi na velike svetske jezike, ukazuje na raznorodnost i kreativnost savremene literature iz svih krajeva Evrope, s dugoročnim ciljem da kod čitalaca podstakne interesovanje za literaturu koja nije napisana na njihovom jeziku i koja dolazi iz drugih evropskih država.

Program Festivala dobitnika EUPL nagrade

Festival dobitnika EUPL nagrade

Više na http://www.euprizeliterature.eu

Podelite sa prijateljima:
Share