15 romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

NIN

Kako se bliži kraj godine, tako se zahuktava priča o romanu koji je obeležio književnu produkciju godine na izmaku. O romanu godine odlučuje žiri nedeljnika NIN, koji radi u sastavu: Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković, predsednik.

Od 38 romana, koliko je činilo najširi izbor objavljen prošle nedelje, žiri je napravio drugi presek, i time odredio 15 romana za uži krug, a na sledećem sastanku biće doneta odluka o najužem izboru za ovo prestižno priznanje.

U najširem izboru našli su se i kandidati koji su već bili dobitnici NIN-ove nagrade za roman godine i to: Svetislav Basara sa romanom “Gnusoba”, inače nagrađen 2006. godine za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, zatim Miroslav Josić Višnjić koji je 1990. dobio nagradu za “Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba”, a sada je bio u konkurenciji romanom “Baron iz šaraga”, kao i Gordana Ćirjanić, jedna od retkih književnica koje su dobile ovo priznanje, 2010. godine za roman “Ono što oduvek želiš”, a sada nominovana za “Mrežu”. U uži krug, međutim, ušao je samo roman Gordane Ćirjanić “Mreža”.

Iako je objavljivanjem užeg izbora već poznato ko bi mogli biti potencijalni dobitnici NIN-ove nagrade za književnost, rok za prijavljivanje kandidata ističe tek 31. decembra, tako da nije isključeno da se još neki roman nađe na ovoj listi.

Na sastanku NIN-ovog žirija održanog 23. decembra, odlučeno je da u uži izbor za izbor romana godine uđu sledeći autori i romani:

Miomir Petrović: “Miris mraka”, Laguna, Beograd
Srđan Srdić: “Satori”, Književna radionica Rašić, Beograd
Milovan Stanković: “Ako u sledećem životu budeš leptir”, KOV, Vršac
Goran Gocić: “Tai”, Geopoetika, Beograd
Slobodan Vladušić: “Mi, izbrisani”, Laguna, Beograd
Bojan Babić: “Ilegalni Parnas”, Levo krilo, Beograd
Silvana Hadži-Đokić: “Zlatno doba”, Interpres i Tema, Beograd
Sonja Atanasijević: “Vazdušni ljudi”, Prosveta, Beograd
Mileta Prodanović: “Arkadija”, Arhipelag, Beograd
Vladislava Vojnović: “Kozje uši”, Dereta, Beograd
Ivančica Đerić: “Sva je priroda divlja i surova”, Rende, Beograd
Berislav Blagojević: “Tiši od vode”, Rende, Beograd
Gordana Ćirjanić: “Mreža”, Vukotić medija, Beograd
Goran Skrobonja: “Sva Teslina deca”, Laguna, Beograd
Dragan Jovanović Danilov: “Talasi beogradskog mora”, Vulkan izdavaštvo, Beograd

Odluka o najužem izboru romana za NIN-ovu nagradu biće doneta na sledećem sastanku žirija, 30. decembra 2013. godine.

* * *

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica za “Veliki rat”, a u najužem izboru prošle godine bili su i Laslo Blašković sa romanom “Posmrtna maska”, zatim roman “Zoja” Mire Otašević, “Veprovo srce” Draga Kekanovića, “Štampar i Veronika” Katarine Brajović i “Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić.

Podelite sa prijateljima:
Share