12 romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

biblioteka-1

Na ovogodišnji konkurs za NIN-ovu nagradu u redakciju časopisa stiglo je 179 romana, čitamo u najnovijem NIN-u. Poređenja radi, 1956. godine kada je nagrada pripala Oskaru Daviču za roman “Beton i svici”, objavljeno je 29 romana, a u užem izboru našla su se tri. 15 godina kasnije, kada je laureat bio Miloš Crnjanski sa “Romanom o Londonu”, bilo je objavljeno “više od četrdeset naslova”. 1990. objavljeno je “gotovo šezdeset romana”, a nagradu je dobio Miroslav Josić Višnjić. Ova godina, po broju pristiglih romana, prevazišla je prethodnu, 2015. kada je žiri raspravljao o 170 naslova.

Pogledajte i tekst o istoriji NIN-ove nagrade >> Šest decenija NIN-ove nagrade

Ove godine žiri za dodelu NIN-ove nagrade radi u sastavu: Božo Koprivica – predsednik, Mihajlo Pantić, Tamara Krstić, Zoran Paunović i Jasmina Vrbavac.

NIN

Na spisku najboljih romana objavljenih u 2015. našlo se 12 naslova, od čega su tri romana-prvenca. Vladimir Tabašević, najmlađi autor u ovom krugu, ulazi u trku delom “Tiho teče Misisipi”, Ljubomir Koraćević “Lagerom”, a “Estoril” je prvi roman Dejana Tiaga-Stankovića.

Uži izbor obeležila su i imena književnika koji su već dobili NIN-ovu nagradu. Romani Milisava Savića, Svetislava Basare i Dragana Velikića proglašeni su najboljim romanesknim delima 1991, 2006. i 2007, a Savić je među onim laureatima koji su nagradu vratili. Da pisac više puta bude nagrađen dogodilo se nekoliko puta. Oskar Davičo dobio je tri NIN-ove nagrade; dela Dobrice Ćosića i Živojina Pavlovića našla su se dva puta na vrhu.

Stari dobitnici nagrade na izvestan način, ulaze i u ovogodišnji uži izbor, ali kao književni likovi. Branko Ćopić, na primer, glavni je junak romana Vuleta Žurića, a Aleksandar Tišma pojavljuje se kao epizodista u “Isledniku” Dragana Velikića, objavljeno je u ovonedeljnom NIN-u.

U užem izboru našli su se i romani dve autorke “Park Logovskoj” Dane Todorović i “Rajska vrata” Ljubice Arsić, kao i romani “I noć se uvukla u njegovo srce” Đorđa Pisareva, “Osama” Vladimira Kecmanovića i “Putnikova ciglana” Radovana Belog Markovića.

12 najboljih romana 2015.

 1. Milisav Savić: La Sans Pareille, Agora
 2. Dragan Velikić: Islednik, Laguna
 3. Svetislav Basara: Anđeo atentata, Laguna
 4. Đorđe Pisarev: I noć se uvukla u njegovo srce, Agora
 5. Vladimir Kecmanović: Osama, Laguna
 6. Dejan Tiago-Stanković: Estoril, Geopoetika
 7. Dana Todorović: Park Logovskoj, Geopoetika
 8. Vule Žurić: Republika Ćopić, Službeni glasnik
 9. Radovan Beli Marković: Putnikova ciglana, Srpska književna zadruga
 10. Ljubica Arsić: Rajska vrata, Laguna
 11. Vladimir Tabašević: Tiho teče Misisipi, Gramatik – Studio Znak
 12. Ljubomir Koraćević: Lager, Književna opština Vršac

U finalu šest romana

Žiri za dodelu NIN-ove nagrade odlučio je da u finale od dvanaestoro iz užeg izbora, ide šestoro pisaca. Tako su se u finalu našli: “La Sans Pareille” Milisava Savića, “Islednik” Dragana Velikića, “Anđeo atentata” Svetislava Basare, “Park Logovskoj” Dane Todorović, “Republika Ćopić” Vuleta Žurića i “Rajska vrata” Ljubice Arsić.

Više o romanima koji su se našli u užem izboru, pročitajte >> ovde.
Kojih 38 romana se našlo u širem izboru možete pogledati >> ovde.

 

 

Podelite sa prijateljima:
Share