12. Beogradski festival evropske književnosti

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji s Domom omladine Beograda, organizuje 12. Beogradski festival evropske književnosti od 6. do 8. juna, a centralna tema ovogodišnjeg Festivala je pitanje odnosa između književnosti i političke korektnosti.

Književnost i politička korektnost

Čitaoce na 12. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva i sadržajna književna nedelja. Tokom tri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i dva panela o savremenoj književnosti i kulturi.

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedna od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica Katarina Marinčič, romansijer iz Crne Gore Vladimir Jaćimović čiji je roman Povratak na Zejrek prošle godine privukao veliku pažnju čitalaca i književne kritike, kao i jedan od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca Veselin Marković.

Beogradski festival evropske književnosti biće otvoren u utorak 6. juna u 19.30 časova panelom „Književnost i politička korektnost“. U razgovoru o uzrocima zbog kojih je politička korektnost postala tako snažan izazov savremenoj književnosti, kao i o tome šta uspon političke korektnosti znači za kritičko mišljenje i demokratiju učestvovaće dr Nebojša Vladisavljević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pesnikinja Ana Ristović, pesnik i izdavač Gojko Božović i književna kritičarka Marija Nenezić.

Pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti provlačiće se kao lajtmotiv kroz sve programe ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Drugi panel Beogradskog festivala evropske književnosti posvećen je stogodišnjici rođenja velikog italijanskog i evropskog pisca Itala Kalvina. Učesnici panela „Kalvino klasik za novi milenijum – 100 godina od rođenja Itala Kalvina“ su dr Snežana Milinković, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu, Roberto Ćinkota i Gojko Božović.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Ingo Šulce, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Dževad Karahasan, Jani Virk, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 12. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Beogradski festival evropske književnosti je multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do panela i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o savemenoj književnosti i kulturi, sopštila je IK Arhipelag.

Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je slobodan.

Književnost i politička korektnost

Program

Utorak 6. jun
19.30 h: Otvaranje Festivala
20 h: Panel: Književnost i politička korektnost
Nebojša Vladisavljević, Ana Ristović, Gojko Božović; moderatorka: Marija Nenezić

Sreda 7. jun
19 h: Na sceni: Veselin Marković
20 h: Na sceni: Vladimir Jaćimović

Četvrtak 8. jun
19 h: Panel: Kalvino klasik za novi milenijum – 100 godina od rođenja Itala Kalvina
Snežana Milinković, Roberto Ćinkota, Gojko Božović; moderatorka: Marija Nenezić
20 h: Na sceni: Katarina Marinčič

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

Podelite sa prijateljima:
Share