11. MikroFAF – Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma

Program 11. MikroFAF-a održaće se online i publika će od 13. do 15. novembra 2020. besplatno moći da pogleda preko 100 kratkih filmova iz celog sveta u glavnom i pratećem programu.

Ovo izdanje festivala prati pitanje Dišete li? (Can You Breathe?) kojim organizatori žele da skrenu pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu. Stoga je i posebna takmičarska kategorija posvećena filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija… Izolovanost, bilo fizička ili u vidu ksenofobičnog negiranja različitosti rasa i kultura, proizvodi anksioznost i utisak izmeštenosti iz svakodnevice i duhovnog gušenja, te stoga čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom.

PROGRAM ĆE BITI DOSTUPAN 3 DANA ONLINE, A PUBLIKA ĆE MOĆI DA BIRA KADA I ŠTA ŽELI DA POGLEDA.

Glavni program obuhvata sledeće takmičarske kategorije:

#Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

#Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradisam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

#Can You Breathe? Fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom, siromaštvom… Ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela. 

#Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

U PRATEĆEM PROGRAMU će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi Satibare (i ujedno MikroFAF tima) držali radionice tokom 2020 godine:

  • Pozdav iz kraja! – Letnje umetničke aktivističke radionice za tinejdžere
  • Inkluzivni kinoklub Moj krupni plan” – Sezona 2020.
  • Filmski kamp „The Voices of Young Eurasia“ – Tandem Europe projekat (Srbija i Turska)
  • GIFme! – Program Satibare na festivalu „Na sopstveni pogon”.

Takođe će biti prikazan gostujući program Kinokluba Zagreb koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata 8 kratkih kinoklubaških filmova.

MikroFAF-ov sestrinski festival KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma će upotpuniti program kratkim dokumentarnim filmom „Čudna Šuma“ (Aleksandar Ćuić; 18’56”, NVO MillenniuM, 2014).

Žiri za glavne takmičarske kategorije:
DR VLADA PAUNOVIĆ – osnivač KRAF-a
JELENA JOVČIĆ – rediteljka, antropološkinja, novomedijska umetnica i kustoskinja
VEDRAN ŠUVAR – producent, režiser i član Kinokluba Zagreb

Žiri za juniorsku kategoriju:
ALEKSANDAR GUBAŠ – veteran Low-fi video pokreta, autor brojnih dokumentarnih i niskobudžetnih filmova i osnivač bloga „Knjigoskop”
JELENA NOVAKOVIĆ – mlada višestruka dobitnica nagrada na MikroFAF-u

11. MikroFAF podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja RS.
Dom kulture „Studentski grad“ pružio je prijateljsku i tehničku podršku ovogodišenjem izdanju festivala.

Za više informacija pratite: www.satibara.com

@MikroFAF
@mikro_faf

KEEP BREATHING!

Podelite sa prijateljima:
Share