11. Beogradski festival evropske književnosti: 22-24. juna

Beogradski festival evropske književnosti počinje 22. juna, i trajaće do 24. juna. Čitaoce na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, očekuje uzbudljiva književna nedelja.

Ingo Šulce

Tokom tri celovečernja književna programa, od srede do petka, publika će moći da prati čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i dva panela o savremenoj književnosti i kulturi.

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedan od najznačajnijih savremenih nemačkih pisaca Ingo Šulce, poznati slovenački pisac Jani Virk, bosanskohercegovački romansijer, esejist i dramaturg Dževad Karahasan i romansijerka Nina Savčić.

Prvi panel Beogradskog festivala evropske književnosti posvećen je temi „Kultura u doba straha“, dok je drugi panel posvećen knjizi Danila Kiša Iz prepiske. O kulturi u doba straha govore spisateljica i pozorišna rediteljka Milena Bogavac, teolog i izdavač Blagoje Pantelić i pisac i izdavač Gojko Božović. O prepisci Danila Kiša govore književna kritičarka Marija Nenezić, književni kritičar i književni istoričar Vladan Bajčeta i Gojko Božović.

– Beogradski festival evropske književnosti je beogradski zato što se održava u Beogradu, evropska književnost je izabrana kao književni i kulturni kontekst za koji je zainteresovana većina naših čitalaca i zato što srpska književnost, do koje nam je posebno stalo, pripada evropskoj književnosti, dok je festival dobar način da književnost postane vidljivija nego što jeste, otvorenija za senzibilitet novih generacija i podsticajnija za ljude različitih navika i ukusa. Na Festivalu ne predstavljamo samo Arhipelagove knjige i autore, ali bez ikakvog kompromisa zastupamo koncept visoke i autorske književnosti. U tome nam je najvažnija podrška čitalaca. Radujem se novom susretu sa čitaocima na Beogradskom festivalu evropske književnosti. Pored čitanja odličnih pisaca kakvi su Jani Virk, Ingo Šulce, Dževad Karahasan ili Nina Savčić, u središtu ovogodišnjeg Beogradskog festivala evropske književnosti su dva panela. Jedno je panel „Kultura u doba straha“. Mnoštvo kriza u proteklih nekoliko godina stvorilo je različite izvore straha. I sama kultura se našla u vrtlogu novih događaja, zbog čega često strada pod pritiskom društvene poželjnosti ili političke korektnosti. Ključno pitanje ovog panela jeste da li kultura može da bude utemeljenje kritičkog mišljenja i obnova patosa slobode u vremenima kada su različiti oblici bezbednosti mnogo privilegovanija pitanja od slobode. Drugo je panel posvećen prepisci Danila Kiša, koja je nedavno objavljena kao prvorazredno svedočanstvo o piscu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.


Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 11. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

11. Beogradski festival evropske književnosti održava se u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o književnoti i kulturi. Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je besplatan.

Program 11. Beogradskog festivala evropske književnosti

Sreda 22. jun
19 h: Panel: Kultura u doba straha
Milena Bogavac, Blagoje Pantelić, Gojko Božović; moderatorka: Marija Nenezić
20 h: Na sceni: Dževad Karahasan

Četvrtak 23. jun
19 h: Panel: Danilo Kiš: Iz prepiske – glasovi iz vremena
Marija Nenezić, Vladan Bajčeta, Gojko Božović
20 h: Na sceni: Ingo Šulce

Petak 24. jun
19 h: Na sceni: Nina Savčić
20 h: Na sceni: Jani Virk

Podelite sa prijateljima:
Share